Illikvid eszközök felé kacsintgatnak az európai biztosítók
2013.07.18
Az európai biztosítók mindinkább illikvid eszközosztályokat keresnek befektetési céllal, beleértve a magánhiteleket is, elsõsorban az alacsony kamatok és a szigorú tõkeszabályok miatt – állítja a Moody’s.

A hitelminõsítõ prognózisa szerint a növekvõ diverzifikáció trendje a következõ években is folytatódni fog, miután a biztosítók igyekeznek csökkenteni a banki és az államkötvényekkel szembeni kitettségüket, melyeket ma már nem lehet a kockázatmentes befektetési eszközök közé sorolni, a historikusan alacsony kamatok miatt pedig alternatív befektetési célpontokat kénytelenek keresni a magasabb hozamot keresõ biztosítók.

A Bázel III szabályozás miatt a tõkeáttételük csökkentésére kényszerülõ bankok miatt ráadásul új befektetési lehetõségek nyílnak a biztosítók számára.

A Moody’s arra számít, hogy a biztosítók fokozatosan csökkenteni fogják a banki kötvényekkel - beleértve a fedezett kötvényeket is - szembeni kitettségüket, és helyettük vállalati kötvényekbe és egyéb hitelekbe fektetnek.

Az államkötvények természetesen továbbra is fontos eszközosztály marad a biztosítók számára, azok hosszú lejárata miatt, amely lehetõvé teszi a biztosítók számára, hogy eszközeik és forrásaik lejárati szerkezetét összehangolják, amely az új szolvencia szabályok fõ fókuszát jelenti – állítja a Moody’s vezetõ elemzõje.

A jelentés szerint a következõ 12-18 hónapban csak kisebb változtatások lesznek a befektetési portfoliókban, azonban ha az alacsony kamatkörnyezet továbbra is fennáll, és megfelelõ befektetési lehetõségek adódnak, úgy jelentõsebb elmozdulásokra lehet számítani a biztosítók portfoliójában.

Hosszú távon a hitelminõsító arra számít, hogy a biztosítók növelni fogják az ingatlanbefektetéseiket és hitelkitettségüket, a nyilvános kibocsátású vállalati kötvények és a fedezett kötvények rovására.

A Moody’s várakozásai szerint ezek a változások negatív hatással lesznek biztosítók minõsítésére, méghozzá két fõ ok miatt. Egyrészt a nem likvid befektetések súlya várhatóan jelentõsen megnövekszik, amely – bár a biztosítók általában továbbra is likvidek maradnak – negatívan befolyásolja besorolásukat.

Másodszor, a biztosítók közül néhányan csak korlátozott tapasztalattal rendelkeznek az illikvid eszközkategóriákat illetõen, amely eszközosztályok jogszabályi és szerzõdéses kerete még mindig nem egységes, így fokozottan kockázatosak.