Outsourcing: a pénzügyi szolgáltatók nem igazán élnek vele
2011.07.27
Az outsourcing-piac a szerzõdések értéke alapján 18 százalékkal csökkent az idei második negyedévben. Ezen belül a pénzügyi szolgáltatások kihelyezése 9 milliárd dollárra, a 2007-es év szintjére esett vissza – derül ki a TPI tanácsadócég negyedéves jelentésébõl.

A TPI megkötött kihelyezési szerzõdésekrõl szóló legújabb, második negyedéves beszámolójából kiderül, hogy a szerzõdések teljes értéke (TCV) 18 százalékkal, 16,4 milliárd dollárra esett vissza globálisan az elõzõ év hasonló idõszakához képest, míg az idei elsõ negyedévhez viszonyítva 21 százalékos a csökkenés. A TPI szerint a csökkenés az amerikai régió gyengélkedésével, valamint a nagyobb odaítélt szerzõdések számának csökkenésével magyarázható.

A második negyedéves Global TPI index, amely a 25 millió dollárnál nagyobb kihelyezési szerzõdéseket összesíti, éves szinten 13 százalékos emelkedést mutatott az EMEA régióban, valamint 55 százalékot az ázsiai-csendes-óceáni régióban. Az átszervezések – szerzõdés megújítások, átalakítások és újratárgyalások – teljes szerzõdési értéke 30 százalék feletti növekedést produkált 2010. második negyedévéhez képest.

Az üzleti folyamat kihelyezések (BPO) a második negyedévben már nem mutattak olyan növekedést, mint az elsõ három hónapban: 18 százalékkal 4,9 milliárd dollárra csökkentek. Az informatikai kihelyezések (ITO) esetében a TCV szintén 18 százalékkal esett, azonban az idõszak végén megkötött mega-üzletek optimizmusra adnak okot a második félévben.

2011. elsõ félévének végén a globális TCV mintegy 20 százalékkal csökkent a megelõzõ évhez viszonyítva – derül ki az indexbõl. Az odaítélt szerzõdések száma azonban csak egy százalékkal csökkent, ami a TPI szerint azt jelzi, hogy a cégek egyre inkább a multi-sourcing felé mozdulnak el az egy-egy nagyobb szerzõdés helyett.

A legjelentõsebb iparágak közül a távközlés/média és a gyártás esetében növekedés volt megfigyelhe tõ, míg a pénzügyi szolgáltatók körében mindössze 9 milliárd dollárnyi szerzõdést kötöttek, amely 2007 óta a legalacsonyabb eredmény.

Az év elsõ hat hónapjában mindössze négy mega-üzlet (egy milliárd dollár feletti) köttetett, melyek értéke együttesen elérte a 6 milliárd dollárt. Ez 40 százalékkal marad el a 2010. elsõ félévi eredményétõl, és minden idõk leggyengébb félévének számított. A félévi eredmények alapján elkészített éves prognózis 62 százalékos csökkenést jelez elõre.

A nagy szerzõdésektõl való elmozdulás az amerikai kontinensen éreztette leginkább hatását, ahol az 5,2 milliárdos TCV 51 százalékos csökkenést mutat a második negyedévben.