Svájcban kötelezõvé tennék a földrengés-biztosítást
2013.07.19
Svájcban mintegy 80-100 frankkal nõhet a lakásbíztosítások díja, amennyiben a parlament elfogadja azt a törvényt, amely kötelezõvé tenné a földrengés elleni biztosítást.

A svájci pénzügyminisztréium csütörtökön tette közzé ajánlásait a parlament kérésére, melyben három lehetséges opciót vázol fel. A kérdést nyilvános konzultációra bocsátják, amely várhatóan október 14-én zárul le.

Svájcban a földrengés-veszély szintje mérsékeltnek mondható Európa többi részéhez képest – állítja a svájci Földrengés Szolgálat (SED). A földrengés aktivitás nem egyenletesen oszlik el Sjácban: több rengést észleltek Wallis, Basel, Rheintal, Mittelbünden, Engadin és Svjác középsõ részén.

Pusztító, tehát 6-os vagy annál nagyobb erõsségû földrengésre csak 60-100 évente lehet számítani. Legutoljára 1946-ban fordult elõ ilyen erejû rengés, a Wallis kantonbeli Sierre-ben. Ilyen földrengés bárhol, bármikor elõfordulhat Svájcban – állítja a SED.

A kormány kérésére felvázolt három lehetséges biztosítási konstrukció között fedezet tekintetében van különbség. Az elsõ verzió szerint csak épületekben keletkezett károkra lenne érvényes a fedezet, a második a törmelékek, romok eltakarítását is fedezné, a harmadik a háztartások esetében az ingóságokra, vállalatok esetében az irodai bútorokra is fedezetet nyújtana.

A biztosítási fedezet 10 milliárd svájci frank lenne, a kormány azonban 20 milliárdot tartana inkább elfogadhatónak. Ahhoz, hogy errõl törvény rendelkezhessen, meg kellene változtatni az alkotmányt is.

Egy 700 ezer svjáci frankot érõ épület esetében a biztosítás 73,5 svjáci frankba kerülne a harmadik opció esetén.

Egy 100 ezer franknyi biztostási fedezettel rendelkezõ háztartás esetében ez évi plusz 9,2 frank költséget jelentene. Egy 500 ezer frank értékû bútorral felszerelt iroda esetében évi 49,5 frank biztosítási díjjal kellene számolni.

A SEC 1975 óta figyelemmel kíséri Svájcban a földrengés aktivitást olyan berendezésekkel, amelyek az emberi észlelhetõség határán kívül esõ rengéseket is képesek észlelni. A legtöbb földrengés Svájcban ebbe a kategóriába esik, vagyis nem érik el a 2,5-es magnitúdójú rengést. Az utolsó olyan földrengés, amely károkat is okozott, 1991-ben volt a Graubünden katonbeli Vaz területén.