Erõs földrengés pusztított Olaszországban
2016.08.24
Az éjszaka közepén 6,2-es magnitúdójú földrengés sújtotta Olaszország középsõ részét. A természeti katasztrófa több hegyi települést döntött romba és halálos áldozatokat is követelt. Folyamatosan emelkedik az áldozatok száma, jelenleg is többen lehetnek még a romok alatt. A legfrissebb Reuters beszámoló szerint eddig 37-en vesztették életüket, továbbá 150 eltûntet tartanak nyilván.

Hajnali 3 óra 36 perckor kezdõdött a földmozgás, csupán 10 kilométer mélységben a föld alatt, Rieti városától mintegy 43 kilométer távolságban. A rengést Rómában is érezni lehetett, de a fõvárosban nem okozott károkat. Rengeteg a sérült azonban a Rómától mindössze 140 kilométerre északkeletre fekvõ, 2500 lakosú Amatrice kisvárosban. A város történelmi központjában az épültetek összedõltek, több kórház is megrongálódott. Sergio Pirotti polgármester elmondása szerint a település fele romokban hever.

Accumoli polgármestere már hat halottat jelentett, Amatrice polgármestere ötöt, a Marche tartományban levõ Ascoli Piceno térségében további két áldozatot találtak a romok alatt, Pescara del Trontóban hármat. Az olasz polgári védelem, a tûzoltóság és a fegyveres erõk mentõegységei is elindultak a hajnali földrengés térségébe, egyes hegyi települések azonban nehezen megközelíthetõk – tudtuk meg Fabrizio Curcio az olasz polgári védelem vezetõje szerda reggeli sajtótájékoztatójából - írja az MTI.

Az Ansa hírügynökség beszámolója szerint Matteo Renzi miniszterelnök felvette a kapcsolatot Marche tartomány kormányzójával és biztosította támogatásáról. A földrengés és annak következményei tovább nehezíthetik a miniszterelnök gazdaság megszilárdítására tett törekvéseit. A földrengésnek nincs magyar áldozata vagy sérültje a Külgazdasági és Külügyminisztérium információi alapján. 

Legutóbb a mostanihoz hasonló pusztító földrengés 2009-ben Amatrice városától 113 kilométerre fekvõ L’Aquilla városban volt. Az akkori katasztrófa áldozatainak száma a 300-at is meghaladta, több ezer épület rongálódott meg a történelmi városban, ezzel több milliárd eurós kárt okozva.