Dollár százmillárdokba kerül a cyber-bûnözés
2013.07.25
Pontos adatok egyelõre ugyan nem állnak rendelkezésre, de egy hétfõn közzétett tanulmány szerint 100 milliárd és 500 milliárd dollár közé tehetõ a cyber bûnözõk számlájára írható vesztesége a világgazdaságnak.

A McAfee biztonsági cég és a Center for Strategic and International Studies által készített tanulmány szerint az amerikai gazdaság több 100 milliárdot is veszíthet a cyber bûnözésnek és a számítógépes kémkedésnek köszönhetõen, beleértve a kulcsfontosságú üzleti adatok, valamint a szellemi tulajdonok eltulajdonításából származó veszteségeket.

A mostani számok egyébként alacsonyabbak a korábbi becsléseknél, amelyben a veszteséget ezer milliárd dollárra jósolták, a tanulmány szerzõitõl szerint azonban a számítógépes támadásoknak tulajdonított károk alacsonyabbak.

James Lewis a számítógépes támadások szakértõje és egyben a jelentés társszerzõje elmondta, hogy nagyon nehéz megbecsülni a pontos veszteséget, az adatok pedig nem minden esetben tükrözik a valóságot. Elmondta továbbá, hogy a jelentés egy jobb módszert kínál a cyber bûnözés és az egyéb kockázatok, mint például a kábítószer-kereskedelem által okozott károk összehasonlítására.

"Hiszünk benne, hogy a CSIS jelentése végre egy ténylegesen használható gazdasági modellezés, amely valós képet ad a számítógépes bûnözés okozta veszteségekrõl”- nyilatkozta Mike Fey, a McAfee technológiai vezetõje.

A jelentés szerint a számítógépes bûnözõknek köszönhetõen megrendült az online tevékenységekbe vetett bizalom, többen elvesztették szellemi tulajdonukat, bizalmas információikat, továbbá többletköltséggel jár a védelem, a biztosítás, valamint a helyreállítás is.

Lewis hozzátette, hogy a bûnözés hatásai a vállalkozásokat is érintik, az Egyesült Államokban mintegy 508.000 munkahelyet is veszélybe sodorhatnak, de ezek csupán a nyers adatok, amelyek a teljes valóságnak csak egy részét képezik.