Az Allianz és a QBE a halálos vonatbaleset biztosítói
2013.07.26
Európa legnagyobb biztosítója, az Allianz és a Sydney központú QBE nyújtanak személyi sérüléses baleset- és felelõsségbiztosítást a spanyol, halálos vasúti balesetben érintett személyszállító vonat üzemeltetõjének, a Renfe-Operadoranak.

A Renfe vonat a spanyolországi Santiago de Compostela városától nem messze siklott ki szerdán, legalább 78 ember életét követelve. A baleset körülményeinek vizsgálata még folyamatban van.

Az Allianz Seguros vezérigazgatója, Iván de la Sota csütörtökön kiadott közleményében sajnálatát fejezte ki az emberéletek miatt. Hozzátette, hogy a spanyol törvények szerint minden állami vonaton kötelezõ az utasok balesetbiztosítása. A biztosítótársaság külön csoportot küldött a baleset helyszínére, hogy segítse az áldozatokat, valamint a körülmények kivizsgálását.

A QBE szóvivõje megerõsítette, hogy a társaság nyújt felelõsségbiztosítási fedezetet a Renfe számára.

A baleset során készült videófelvétel alapján annyit lehet tudni, hogy a vonat – amely 247 utast szállított – nem tudott egy kanyart bevenni az igen nagy sebesség miatt, ezért kisiklott és falnak ütközött.

Az egyik utas, egy 47 éves pék, Ricardo Martinez azt nyilatkozta a Reutersnek, hogy óriási zajt hallottak, majd kisiklottak a vágányról. Segített néhány sérültnek elhagyni a vonatot. “Bementem az egyik vagonba, de inkább nem mondom el, mit láttam ott” – tette hozzá Martinez.