Rákaptak a lízingre a nagycsaládosok: nagyon kevés az elutasítás
2020.01.23

Tavaly decemberben napi átlagban 22 család igényelt lízingfinanszírozást az állami támogatással megvehető hétüléses autójára - közölte a Magyar Lízingszövetség. A decemberi finanszírozott összeg 1,94 milliárd forintra rúgott. A nagycsaládosok autóprogramjának tavaly júliusi indulása óta összesen több mint 1800 esetben átlagosan 2,7 millió forinttal finanszírozták az érintettek autóvásárlását a Magyar Lízingszövetség tagvállalatai.

A múlt év végére látványosan megugrott a nagycsaládosok autóvásárlási programjában a lízing szerepe - közölte a Magyar Lízingszövetség. A program keretében a három- vagy többgyermekes családok új, minimum hétüléses személyautó vásárlásához kaphatnak 50 százalékos, legfeljebb 2,5 millió forintos vissza nem térítendő állami támogatást.

6-ról több mint 700-ra

A Magyar Lízingszövetség tagvállalatai tavaly decemberben összesen 704 szerződést kötöttek új hétüléses autókra, a finanszírozott összeg pedig 1,94 milliárd forintra rúgott. Azaz autónként 2,75 millió forintos finanszírozást nyújtottak a lízingcégek.

„A júliusi indulás óta eltelt hónapokban fokozatosan nőtt az igény a lízingkonstrukciókra. Júliusban és augusztusban még csak 115 lízingszerződést kötöttek a nagycsaládosok, novemberben már 440-et, majd decemberben több mint 700-at. Utóbbi naponta átlagosan 35 szerződéskötést jelentett” - mondta Tóth Zoltán, a Magyar Lízingszövetség főtitkára. Összesen a program júliusi indulása óta pedig 1818 lízingszerződés keretében 5,24 milliárd forinttal finanszírozták az érintett nagycsaládosok autóvásárlásait a lízingcégek. A számok növekedésében természetesen az is szerepet játszik, hogy a rendkívüli keresletet a kereskedők bizonyos esetekben csak hosszabb szállítási határidőkkel tudják kielégíteni. 

Kevés elutasítás

Tóth Zoltán kiemelte, hogy bár december végéig 1818 szerződést kötöttek meg, további több mint 500 autó vásárlását már jóváhagyták a lízingcégek. „A nagycsaládosok autóprogramjához köthető igényléseknél a családok túlnyomó többsége hitelképesnek bizonyul, a kérelmek csak igen kis hányadát kénytelenek elutasítani el a lízingcégek” tette hozzá.

A Magyar Lízingszövetség szakértői sikeresnek értékelik a lízingcégek a nagycsaládosok autóvásárlási programjában vállalt szerepét és folyamatosan egyeztetéseket folytatnak a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetsége (Gémosz) és a kormányzat illetékeseivel annak érdekében, hogy a program hosszú távon még sikeresebb legyen.