Mega fúziók várhatók a biztosítási piacon!
2015.07.21
A biztosítási szektorban zajló akvizíciós tevékenységek arra utalnak, hogy jelentõsen átalakulhat az ágazat mûködési környezete. Egyre több nagy cég keres felvásárlási lehetõségeket, hogy jobban ki tudja szolgálni az ügyfelek és a befektetõk érdekeit – állítja legújabb jelentésében az A. M. Best.

A biztosítási piacon zajló konszolidáció, a nehéz mûködési körülmények miatt ma némiképp más szereplõk között zajlik, mint az megszokott. Az A.M. Best szerint jellemzõen egy nagyobb, erõsebb vállalat szokta felvásárolni a problémákkal küzdõ kisebb céget, így növelve piaci részesedését.

Most azonban az a trend figyelhetõ meg, hogy nagyon erõs cégek között jön létre tranzakció, így növelve együttes erejüket és alkuképességüket az iparág egyéb rendszerelemeivel, például a biztosításközvetítõkkel, vagy a viszontbiztosítókkal szemben – állítja a hitelminõsítõ cég. Idén már számos ilyen M&A ügylet zajlott le, ahol két nagy, ismert biztosítási márka fogott össze.

Az idén júniusban bejelentett ACE – Chubb felvásárlás pont ilyenre példa, melynek mérete ugyan eltörpül a legutóbbi akvizíciókhoz képest, azonban jól rámutat a trendre – állítja az A.M. Best.

Az így létrejövõ új szervezetek mérete jobb vásárlóerõt garantál, mellyel komolyan hatással lehetnek a viszontbiztosítási árakra és feltételekre, jobb hozzáférést szereznek az alternatív tõkeforrásokhoz, valamint a biztosításközvetítõkkel szembeni alkupozíciójuk is javul. Mindez a cégek költségstruktúráját is jelentõsen átalakíthatja a jelentés szerint.

Az M&A tevékenységekben megfigyelhetõ fordulat arra is utal, hogy hosszú távon komoly változások várhatóak a biztosítási üzletág mûködési környezetében. A tõkepiacok is egyre nagyobb hajlandóságot mutatnak a biztosítási kockázatok felvállalásában, amihez megfelelõ partnereket keresnek – állítja az A.M. Best.

A hitelminõsítõ szerint a nagy cégek összeolvadása után létrejövõ még nagyobb vállalatok miatt arra is számítani kell, hogy az alternatív tõkeforrásokhoz történõ könnyebb hozzáférésük miatt csökkenni fog a hagyományos viszontbiztosítások iránti kereslet.