Ötödével csökkent a vállalati biztosítások díja
2013.08.05
A fokozódó piaci verseny, illetve a vállalatok fizetõképességének romlása az elmúlt években tovább csökkentette a vállalati vagyon- és felelõsségbiztosítások díjait. A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) által immár harmadszor elvégzett példaszámítás alapján egy átlagosnak számító kisvállalkozás ma 20 százalékkal alacsonyabb díj mellett fedezheti alapvetõ kockázatait, mint két éve, miközben 2008-hoz képest a díjcsökkenés mértéke a 36 százalékot is eléri. A piacon elérhetõ legolcsóbb és legdrágább biztosítási elemek között továbbra is közel két és félszeres a különbség, ezért a szakember segítségével, körültekintõen megválasztott csomaggal már a néhány alkalmazottat foglalkoztató KKV-k is milliókat spórolhatnak.

„A díjcsökkenés a jelenlegi gazdasági helyzetben is lehetõvé teszi a vállalkozások számára, hogy ne a biztosítási fedezetük kárára csökkentsék a biztosítási költségeiket – hangsúlyozza Póczik András, a FBAMSZ elnökségi tagja. – Ma ugyanaz a fedezet húsz százalékkal alacsonyabb díjösszeg mellett is elérhetõ, mint két éve, így az adott biztosítási csomagok megfelelõ felülvizsgálatával akár új, eddig hiányzó biztosítási elemek beemelése mellett is lehetõség marad a költségmegtakarításra.”

A díjszint lefelé mozdulása különösen annak fényében figyelemre méltó, hogy az elmúlt öt évben bekövetkezõ nagy volumenû katasztrófák (árvíz, belvíz, viharok) lényegesen nagyobb károkat okoztak a gazdálkodó szervezetek vagyontárgyaiban is, tetemesen növelve a nem-életbiztosítási terület kárköltségeit. A magyarországi vállalkozások közül ma különösen a KKV-szektort jellemzi az alulbiztosítottság, noha éppen ez a kör a legsérülékenyebb egy nem megfelelõen biztosított, váratlan káresemény során. A díjszint kedvezõ alakulása elõmozdíthatja ennek az elmaradásnak a csökkenését.

A példaszámítás
Az alábbi táblázat egy átlagosnak mondható kisvállalkozás példáját bemutató számítást tartalmaz. Azt mutatja be, hogy 2008 óta hogyan változtak a kisvállalkozás mûködéséhez kapcsolódó legfontosabb biztosítási módozatok elérhetõ legalacsonyabb és legmagasabb díjai.

Alapadatok
A megyeszékhelyi telephellyel rendelkezõ kisvállalkozás éves forgalma 100 millió forint, vagyona 50 millió forintra tehetõ. Az adott évben bõvülés miatt 50 millió forintnyi beruházást tervez, melynek során építéshez kötõdõ biztosítást is érdemes kötnie. 5 alkalmazottja összesen évi nettó 4,8 millió forintot keres. A vállalkozás tulajdonában két személygépkocsi, valamint 2 könnyû, és 2 nehéz-tehergépjármû található, utóbbiak külföldre is járnak.

Fontosabb következtetések

  • Ma egy átlagos vállalkozói biztosítási csomag 35-40 százalékkal olcsóbban köthetõ meg, mint 2008-ban. Az inflációs hatásokat is figyelembe véve a díjak reálértéken megfelelõztek.
  • A piaci verseny, valamint a díjajánlatok összehasonlítását végzõ alkuszi tevékenység hatása tükrözõdik abban is, hogy az áreltérés a legalacsonyabb és legmagasabb díjak között az öt évvel ezelõtti 6 millió forintról 2,2 millió forintra csökkent.
  • A példában szereplõ kisvállalkozás a megfelelõ biztosítási fedezet elérésére átlagos piaci díjakat feltételezve árbevételének 2-3 százalékát fordítja.
  • A különbözõ felelõsségbiztosításokra az utóbbi idõben egyre több társaság ad kombinált limitet, ezért a táblázatban szereplõ eltérõ díjmozgások eredõjét célszerû vizsgálni: a felelõsségbiztosítások összesített minimumdíja két év alatt 44 százalékkal csökkent.
  • Eközben az all-risk vagyonbiztosítások 48 százalékkal lettek olcsóbbak
  • Jelentõsen, 40-80 százalékkal lett olcsóbb az üzemszünet-biztosítás, amelynek jelentõségére a legutóbbi árvízhelyzet mutatott rá: a tartósan magas vízállás hatására számos vállalkozás (közöttük a médiában is megjelenõ nagy hazai autógyár, illetve ismert fõvárosi szálloda) is kénytelen volt hosszú napokra szüneteltetni tevékenységét. Az üzemszünet-biztosítás nem csupán a felmerült költségeket, hanem a tevékenység szüneteltetése miatt kiesõ árbevételt is megtéríti.
  • Az építés- és szerelésbiztosítás díja 40-50 százalékkal emelkedett, ami reálisan tükrözi az ezen a területen bekövetkezõ kárhányad-növekedést.