Óriásit kockáztat, aki biztosítás nélkül vezet bérelt autót Európában
2013.08.05
A legtöbb bérelt autó esetében a bérleti díj tartalmaz valamilyen biztosítást, egyáltalán nem mindegy azonban, hogy mit fedez az. Még kiterjesztett biztosítás esetében is jelentõs önrészt terhelheti a bérlõt egy baleset, vagy lopás esetén. Az extra biztosítások a törökországi Marmaris körzetben a legolcsóbbak Európában, míg a bérelt autóval utazás Floridában, Bulgáriában és Máltán kerül legkevesebbe – derül ki egy brit felmérésbõl.

A brit Post Office Travel Money Car Rental Report szerint a bérelt autót vezetõket Európában akár 1186 font díj is terhelheti, amennyiben nem kötnek olyan kiegészítõ biztosítást, amely nullára csökkenti az önrészt baleset vagy autólopás esetén. Mégis, a külföldi nyaralás során autót bérlõk közel kétharmada (63%) csak az alap bérleti díjat fizeti ki, kiegészítõ biztosításra már nem költ – derül ki a jelentésbõl.

A jármûvek bérleti díja jellemzõen tartalmaz valamiféle biztosítást, amelyre standard vagy basic coverként szoktak hivatkozni. Ezek a fajta biztosítások teljes mértékben fedezik egy baleset esetén a harmadik fél kárát, viszont a bérelt jármûben keletkezõ károkat csak részben, vagyis a bérlõ anyagilag is felel a jármûben esetlegesen okozott kárért, illetve a javítás teljes költségéért.
Természetesen van lehetõség kiterjesztett biztosítás vásárlására, ezt nevezik Collision Damage Waiver-nek (CDW), ami arról szól, hogy bizonyos napi díjért cserébe a bérbeadó biztosítja az autót, s káresemény esetén az autóval kapcsolatos költségeket vagy részben, vagy teljes egészében a bérbeadó fizeti meg.
CDW biztosítás esetében is elõfordul azonban, hogy a bérlõt baleset esetén önrész (excess) terhel, amely akár igen jelentõs is lehet. Ez azt jelenti, hogy amennyiben az autót kár éri, a javítás költsége elõször a bérlõ önerejébõl térítõdik-, majd az esetlegesen fennmaradó költségeket fizeti a bérbeadó.
Erre a stresszhelyzetre ad megoldást a Full Insurance, vagy más néven excess waiver insurance, azaz a mindenre kiterjedõ biztosítás, amely már a bérlõt terhelõ önrészt is magában foglalja.

A felmérés során 19 európai üdülési célpont esetében vizsgálták meg, hogy az autóbérlés esetében milyen extra díjak terhelhetik a bérlõket. A legalacsonyabb, 400 fontos díjjal Törökországban találkoztak, melyet Bulgária (404 font) követett. Ezek a költségek azonban akár duplájára is nõhetnek: Olaszországban például 842 fontot, Norvégiában 893 fontot, Portugáliában 961 fontot is fizethetnek az autóbérlõk, a normál bérleti díjon felül. Az önrészt megszüntetõ biztosítás nélkül utazók Svájban akár 1064 fontot, Írországban pedig 1186 fontot is fizethetnek, ha baleset éri õket, vagy ellopják a bérautót.

A megkérdezett autóbérlõk közül még kevesebben – mindössze 21 százalékuk – köt külön biztosítást az abroncs, a futómû illetve az ablakok sérüléseire, amely akár több száz fontnyi plusz költséget jelenthet számukra.

Szintén több száz fonttal megdobhatja az autóbérlés teljes költségét a bérelt autók repülõtereken történõ átvétele. Spanyolországban az önrészt lecsökkentõ, plusz az abroncsra, futómûre és ablakokra köthetõ kiegészítõ biztosítás hetente 152 fonttal dobja meg az alap, 124 fontos bérleti díjat, egy további vezetõ díja pedig heti 41 fontba kerül a Costa del Sol-on.

A Costa del Sol egyike annak a hat helyszínnek, ahol a bérleti költségek megduplázódtak az extrák miatt, a többi öt közé Costa Blanca, Tenerife, Mallorca, Larnaca és Dublin tartoztak. Az extra költségek a törökországi Marmaris régióban voltak a legalacsonyabbak – az önrészt lecsökkentõ biztosítás 35 fontba, a plusz vezetõ díja 19 fontba kerül – míg az olaszországi Pisa városában, repülõtéri átvétel esetében majdnem négyszeresére nõttek a díjak (205 font).

Európával ellentétben az Egyesült Államokban az autóbérlési díjak miden esetben magukban foglalják az extra díjakat is, vagyis a Floridába utazóknak semmit nem kell fizetniük, ha az orlandoi reptéren veszik át az autót.

A legjobb ár-érték arány megállapítása érdekében a felmérést készítõk az alap bérleti díjat, az önrészt megszüntetõ biztosítás és a plusz sofõrért fizetendõ díjat, valamint egy tank ólommentes benzin költségét együtt vizsgálták meg, mintegy 20 üdülési célpont esetében.

Ez alapján a legolcsóbb az autóbérlés Floridában (165 font). A második helyen Bulgária végzett, ahol a Burgasz repülõtérrõl felvéve az autót, az említett extrákkal együtt 242 fontot kell fizetniük a bérlõknek.

Máltán szintén jó ár-érték aránnyal találkozhatnak a bérlõk, ott ugyanis 255 fontot kell fizetni egy hétre a fenti csomagért, Korfun 304 fontot, Krétán 305 fontot. Az extrák miatt Tenerifén már 307 fontba kerül az autóbérlés extrákkal, de még így is ez számít a legolcsóbb spanyol úti célnak a megvizsgált négy közül. A legdrágább hely a felmérés szerint Svájc (reptéri átvétellel 465 font), Olaszország (reptéri átvétellel 491 font) és Norvégia (reptéri átvétellel 520 font).