Hasznos tippek a mentõktõl a fesztiválozóknak!
2013.08.05
A közhiedelemmel ellentétben a Magyarországon évente lebonyolított több ezer rendezvényen és nyári fesztiválokon nem csak az alkoholfogyasztás növelheti a balesetek elõfordulásának esélyét, de a mentõszolgálat szerint a tömeg, a meleg és az önfeledt szórakozás is jelentõsen megnövelik a baleseti és az egyéb egészségügyi kockázatot. A rendezvények esetében ezért fontos gondoskodni a szórakozni vágyók biztosításáról is: a Generali Biztosítónál már fejenként akár 20-30 forintért kollektív rendezvény- és belépõjegybe épített balesetbiztosítás is köthetõ.

Becslések szerint Magyarországon évente már mintegy 4 millió ember fordul meg a különféle rendezvényeken. A nyári idõszakban is egymást érik a zenei és gasztronómiai fesztiválok, kulturális és sportesemények, megtelnek a strandok és a szórakozóhelyek. Az Országos Mentõszolgálat kollégáinak tapasztalatai szerint ugyanakkor a nyári bulizáshoz igen sokféle orvosi kockázat kapcsolódik. „A fesztiválokon és rendezvényeken nem csak, sõt, nem elsõsorban az alkoholfogyasztás vagy a drogok okozhatnak egészségügyi vészhelyzetet, a napszúrástól az égési sérüléseken át a csonttörésig, vagy a darázscsípés okozta fulladásig szinte minden elõfordulhat, és a tapasztalataink szerint sajnos elõ is fordul” – hangsúlyozza Gyõrfi Pál az Országos Mentõszolgálat, kommunikációs és pr igazgatója.

Ilyen rendezvények szervezésénél ezért fontos lenne a biztonsági elõkészületek mellett gondoskodni a szórakozni vágyók balesetbiztosításáról is, ám ezt sok szervezõ sajnos nem teszi meg, holott a tapasztalat azt mutatja, hogy ilyenkor gyakoriak a balesetbõl fakadó sérülések, a rendezvény biztosításának díja viszont eltörpül annak egyéb költségei – helyszín bérlése, fellépõk díjai, eszközbérlés – mellett. Egy 3000 fõs, egynapos rendezvényre például fejenként akár 20-30 forintért is köthetõ kollektív balesetbiztosítás a Generalinál; egy éves szinten 2-3000 látogatót fogadó intézmény pedig még ennél is kedvezményesebben biztosíthatja vendégeit, amennyiben azt választja, hogy a biztosítás díját a belépõjegy árába építi be. A Generali tapasztalatai szerint rendezvényekre vonatkozó balesetbiztosítást legtöbbször sportversenyekre, céges csapatépítõ tréningekre, táborokra, különbözõ fesztiválokra kötnek, míg a kalandparkok és strandfürdõk jellemzõen a belépõjegybe épített biztosítást választják.

„A Generali rendezvény- és belépõjegybe épített balesetbiztosításai a tetszõlegesen összeállítható biztosítási csomagoknak megfelelõen térítenek például a nyári rendezvényeken leggyakrabban elõforduló olyan kisebb sérülésekre, mint például a csonttörés, illetve a súlyosabb balesetek esetén akár kórházi és mûtéti térítés is megilletheti a rendezvényen megsérült látogatót. Emellett a biztosítási védelem valamennyi résztvevõ esetében kiterjedhet maradandó egészségkárosodásra és baleseti halálra is. Az alkoholos befolyásoltság önmagában pedig nem kizáró oka a kártérítésnek, ha a baleset nem kifejezetten emiatt következett be” – nyilatkozta Schaub Erika, a Generali személybiztosítási üzletág igazgatója.

A nyári rendezvények szervezõi körültekintõ és alapos elõkészületekkel, illetve balesetbiztosítás megkötésével, míg a látogatók néhány egyszerû tanács betartásával tehetnek a biztonságos szórakozásért:

  • aki valamilyen krónikus betegségben szenved, ne felejtse otthon a gyógyszereit.
  • a kánikulában védjük fejünket, bõrünket a közvetlen sugárzástól, a színpadok közelében pedig védjük füleinket a zajártalomtól.
  • a nagy meleg elleni védekezésben fontos a megfelelõ folyadékpótlás, de lehetõleg ne cukros üdítõitalt, hanem ásványvizet vagy teát kortyolgassunk. A hõség idején könnyû, szellõs ruházat ajánlott.
  • ájulásos rosszullét esetén legjobb, ha hûvös, árnyékos helyen lefektetjük a segítségre szorulót, hiszen így az átmeneti vérkeringési zavar hamar rendezõdhet.
  • a vízparton enyhülést keresõk fokozottan ügyeljenek, hogy a bányatavak, a természetes vizek a kiszámíthatatlan vízmélység, az esetleges örvények miatt veszélyt jelenthetnek.
  • felhevült testtel ne ugorjunk vízbe, fejesugrás elõtt ellenõrizzük a vízmélységet! A hõség az elfogyasztott alkohol hatását felerõsíti, így fürdõzés közben fulladásveszélyt okozhat.
  • a fesztiválokon jól szervezett elsõsegélynyújtó rendszer mûködik, ha baj van, értesítsük õket, ebben a helyi biztonsági szolgálat is segítségünkre lehet.

Amennyiben a rendezvényen baleset ér bennünket, és az eseményre kötöttek kollektív balesetbiztosítást, azonnal keressük fel a rendezvény szervezõjét, és kérjünk baleseti jegyzõkönyvet. Gondosan õrizzük meg a jegyet, bérletet illetve az egyéb, részvételi jogot igazoló dokumentumot. Az ellátást követõen pedig a balesettel kapcsolatos orvosi, egészségügyi dokumentumokra (pl. csonttörést igazoló lelet, kórházi zárójelentés) is szükség lesz a kártérítéshez. A Generalinál ilyen biztosítással rendelkezõ intézmények rendszerint a jegypénztárnál elhelyezett matricán is feltüntetik az erre vonatkozó tudnivalókat.