Hasznos tippek motorral nyaralóknak
2013.08.08
Egyre többen terveznek külföldi motoros túrát a nyári idõszakban. Az utazásra való felkészülés sok szempontból alaposabb kell legyen, mint egy hétköznapi családi nyaralás esetén, a hagyományos utasbiztosítás beszerzése mellett fontos, hogy motorunk is érvényes kötelezõ gépjármû felelõsségbiztosítással rendelkezzen, és ezt egy-egy baleset esetén a megfelelõ iratokkal bizonyítani is tudjuk.

Egyre több magyar motoros tervez külföldi kirándulást a nyári idõszakban, ám egy ilyen túra sok szempontból jóval komolyabb felkészülést igényel, mint egy autós családi nyaralás – hívja fel a figyelmet a K&H Biztosító szakértõje.

„Egy motoros túra során több dologra is ügyelni kell a felkészülés, illetve a biztosítási védelem kapcsán. Egyrészt figyelembe kell venni, hogy egy közúti baleset során a motorkerékpárokban sokszor az értékükhöz viszonyítva igen komoly anyagi kár keletkezik, másrészt defekt, vagy más meghibásodás esetén gyakrabban kell az elszállításról gondoskodni, mint az autóknál” – hívta fel a figyelmet dr. Kéringer Csaba, a K&H Biztosító Nem-élet termékmenedzsment és kockázatvállalás vezetõje.

A kötelezõ biztosítással kapcsolatban az a legfontosabb, hogy szerzõdésünk díja rendezett legyen. Emellett fontos, hogy tartsuk magunknál az érvényes szerzõdés meglétét külföldön is hitelesen igazoló zöldkártyát. Bár e nyomtatvány megléte a legtöbb európai országban elvben nem kötelezõ, a tapasztalatok szerint közúti ellenõrzés során gyakran kérik a hatóságok. „A zöldkártya beszerzése nem jelent komoly nehézséget, díjmentesen kiállítják a biztosítók” – mondta dr. Kéringer Csaba.

„A motorosok számára különösen ajánljuk kiegészítõ elemként a gépjármû segítségnyújtás biztosítást, amely mindössze napi pár száz forintért a 12 évesnél nem idõsebb motorokra is megköthetõ. A gépjármû segítségnyújtás biztosítás fedezi egy bizonyos összegig a helyszíni javítás, szervizbe szállítás, gépjármûtárolás, haza- vagy továbbutazás, bérautó, szállás illetve a telefonálás és faxolás költségeit, valamint telefonon keresztül limit nélküli vésztolmácsolást, szállásszervezést és szervizzel történõ kapcsolattartást is nyújt” - emelte ki a szakértõ.

„A motoros túrák alatt létfontosságú, hogy ha baj történt, azt azonnal jelezni tudjuk: ezért feltétlenül tartsuk magunknál a segítségnyújtó központ telefonszámát, elõzetesen térképezzük fel, hogy az útvonalunk környezetében hol találunk motorunk esetleges javításához felkészült márkaszervizt, és legyen nálunk a külföldön is elfogadott nemzetközi kárbejelentõ lap is. Ha pedig közúti baleset részeseivé válunk, akkor mindenképpen értesítsük a rendõrséget, mert az általuk felvett jegyzõkönyv az eset körülményeinek tisztázását egyszerûbbé teszi” – mondta dr. Kéringer Csaba.