Az árvizek miatt csökkent a Munich Re profitja
2013.08.07
A Munich Re viszontbiztosító nyeresége jelentõsen csökkent az idei második negyedévben, köszönhetõen az európai árvizek hatalmas költségeinek.

A viszontbiztosító áprilistól júniusig terjedõ idõszakban elért nyeresége 543 millió euró volt, szemben az elõzõ év hasonló idõszaki 812 millió euróval. Összességében jónak nevezete a biztosítási és viszontbiztosítási tevékenység teljesítményét a társaság, ugyanakkor a második negyedév során az átlagosnál nagyobb károkat okoztak a Németországot és egyéb európai országokat, így Csehországot és hazánkat is sújtó árvizek.

Az év elsõ felében a csoport nyeresége 1,5 milliárd euró volt, melybõl 979 millió euró az elsõ félévben keletkezett. Ezzel a viszontbiztosító még jó úton halad az idei évre kitûzött 3 milliárd eurós profitcél elérésében.

A Munich Re vezérigazgatója, Nikolaus von Bomhard az eredmények kapcsán elmondta: „2013 elsõ negyedévével szemben a második negyedév eredményét már jelentõs káresemények befolyásolták. Az üzleti környezet továbbra is kihívásokkal teli, köszönhetõen elsõsorban az igen alacsony kamatoknak. Mindezek alapján a féléves eredmény kielégítõ.”

A Munich Re 2013-as profitcélja kapcsán Bomhard azt hangsúlyozta, hogy jó úton haladnak annak elérése felé. A két negyedév rendkívül eltérõ káreseményei és kárigényei ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy igen óvatosnak kell lenni a hosszú távú eredmények becslése terén, nem lehet azt egyetlen negyedév eredményére alapozni.