Csökkent az osztrák biztosító profitja
2015.05.20
A Vienna Insurance Group idei elsõ negyedéves adózás elõtti eredménye mintegy 15%-kal, 130,9 millió euróra csökkent az elõzõ év hasonló idõszakához képest. A csoport díjbevétele azonban 2,76 milliárd euróra emelkedett.

A díjbevételeknek annak ellenére sikerült 0,9%-kal emelkednie, hogy az egyszeri díjas életbiztosításoknál jelentõs csökkenés következett be.

A legnagyobb osztrák biztosító a nyereség csökkenését az alacsony kamatlábakkal, a csökkenõ befektetõi hozamokkal, valamint azzal magyarázta, hogy a márciusban kibocsátott alárendelt kötvények kamatkiadásai most kerültek elõször elszámolásra. Szintén rontotta az üzleti eredményeket, hogy az idei elsõ negyedévben a tavalyinál magasabb károk keletkeztek idõjárási eseményekbõl.

Az adózás elõtti eredmény közel 65%-a Közép-Kelet-Európából származott, ahol valamennyi ország és üzletág pozitív eredménnyel járult hozzá a VIG adózás elõtti nyereségéhez. A cég közleménye szerint a 2015-ös üzleti év kezdetén is megmutatkozott a VIG erõteljes regionális diverzifikációra épülõ stratégiájának sikere.

A VIG összesített kárhányada összességében javulni tudott, március végén 96,3 százalékon állt.

A Reuters által megkérdezett elemzõk korábban 137 millió eurós adózás elõtti eredményt és 2,765 milliárd eurós díjbevételt prognosztizáltak.