Megszûnik a PSZÁF: a kormány szerint ez növeli pénzügyi rendszer stabilitását
2013.08.07
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) összevonása a pénzügyi stabilitást erõsíti; az elmúlt évek bankválsága miatt számos európai ország döntött így, és Magyarország is ezt a példát kívánja követni - közölte Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adó- és pénzügyekért felelõs államtitkára kedden az MTI-vel, az Európai Központi Bank (EKB) hétfõn nyilvánosságra hozott, üdvözlõ állásfoglalása kapcsán.

Az államtitkár úgy fogalmazott: ahogy már korábban is jelezték, pozitív véleményre számítottak. Az összevonásról szóló törvényjavaslat zárószavazására így már az õsszel sor kerülhet.

A PSZÁF és az MNB összevonása erõsíti a pénzügyi rendszer egészének stabilitását. Javulnak a döntés-elõkészítés feltételei, és összességében szélesebb eszköztár áll majd a jegybank rendelkezésére a pénzügyi válsághelyzetek megelõzésére - emelte ki Orbán Gábor.

A tervek szerint az MNB átveszi a klasszikus felügyeleti funkciókat a PSZÁF-tól, és ezzel az utóbbi megszûnik. Így egy hatékonyabb és modernebb bankfelügyeleti rendszer jön létre. Ha az egyesítést a korábbi kormányok már végrehajtották volna, akkor ma kevesebb család küzdene devizacsapdával. Az új megoldás a hitelfelvevõt és a betétest is védi - hangsúlyozta az államtitkár.