PSZÁF: hatékonyabbá válhat a pénzügyi békéltetés
2011.06.17
Megérkeztek az elsõ alávetési nyilatkozatok a pénzügyi szolgáltatóktól a PSZÁF mellett mûködõ Pénzügyi Békéltetõ Testülethez (PBT), a nyilatkozattal a piaci szereplõk kötelezettséget vállalnak a PBT határozatainak végrehajtására és ezzel hatékonyabb lehet a pénzügyi békéltetés - közölte a felügyelet csütörtökön az MTI-vel.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének közleménye szerint május végén elsõként a Magyar Posta Biztosító Zrt. és a Magyar Posta Életbiztosító Zrt. küldte el általános alávetési nyilatkozatát a PBT-hez.

Az alávetés a pénzügyi szolgáltató írásban tett nyilatkozata, amelyben vállalja, hogy a PBT eljárásának, és egyezség híján az ennek kapcsán hozott határozatának aláveti magát; ennek hiányában a békéltetõk határozat helyett ajánlást adhatnának ki egy-egy konkrét ügy kapcsán - emlékeztet a felügyelet.

Az alávetési nyilatkozat lehet megkötés nélküli, de a pénzügyi szolgáltató akár korlátozhatja is kötelezettségvállalásának mértékét, hatályát a jogvita tárgyának értékében, vagy másképp. Lehetõség van arra, hogy egy szolgáltató például csak az 1 millió forint alatti vitás ügyfélköveteléseknél, vagy például csak a biztosítási ügyeknél vesse magát alá elõzetesen a PBT döntéseinek.

Az alávetés nem kötelezõ, arról a pénzügyi szolgáltató szabadon dönt. Az alávetés hiánya nem mentesíti a piaci szereplõt a pénzügyi békéltetési eljárásban az együttmûködési kötelezettség alól. Az alávetés elmaradását a PSZÁF nem szankcionálja, ám az együttmûködés megtagadását igen - hívja fel a figyelmet a felügyelet.

A közlemény szerint ha a fogyasztó bizonyítja, hogy a pénzügyi fogyasztói jogvita alapjául szolgáló szerzõdést azért kötötte, mert a pénzügyi szolgáltató kereskedelmi kommunikációjában vállalta, hogy a békéltetõ testületi eljárásnak, illetve határozatnak aláveti magát, a pénzügyi szolgáltatót e reklámnyilatkozata köti az adott eljárásban akkor is, ha nem tett általános alávetési nyilatkozatot. A pénzügyi szolgáltató akkor mentesül e nyilatkozat alól, ha bizonyítja, hogy azt a szerzõdéskötésig a vállalással azonos módon visszavonta.

A PBT 2011. július 1-jén kezdi meg mûködését. Hatásköre a pénzügyi szolgáltatók és a fogyasztók közötti szerzõdések megkötésével és teljesítésével kapcsolatos jogviták rendezésére terjed ki, ezekben a PSZÁF nem intézkedhet. A PBT eljárásának feltétele, hogy a fogyasztó a pénzügyi szolgáltatónál elõzõleg közvetlenül megkísérelje a vitás ügy rendezését.