Speciális útburkolat Budapest egyik legveszélyesebb közút-szakaszán
2013.08.09
A Generali a Biztonságért Alapítvány a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) javaslatára egy kifejezetten az autósok számára kockázatos kanyarban, a város egyik legveszélyesebb közút-szakaszán, az Erzsébet híd budai hídfõjénél alakított ki speciális útburkolati rendszert. A nyolcmillió forintos telepítési költséget az Alapítvány és a BKK közösen állta.

A magyar szabadalmi oltalom alatt álló ún. LIVING ROAD útfelület vészfékezés esetén akár 50%-kal csökkenti a féktávolságot, felületi érdességének és színskálájának köszönhetõen pedig 70%-kal jobban észlelhetõvé teszi a bevont útszakaszokat. A Generali a Biztonságért Alapítvány országszerte már kilencedik, míg Budapesten harmadik alkalommal finanszírozta innovatív technológián alapuló, csúszásgátló burkolattal bevont útszakasz megépítését.

A Generali a Biztonságért Alapítvány az elmúlt években is nagy hangsúlyt fektetett a baleset-megelõzésre és a közlekedésbiztonságra. Tavaly egy új, Magyarországon még nem elterjedt baleset-megelõzési technológiát karolt fel, az ún. LIVING ROAD csúszásgátló útburkolati rendszert, amelynek telepítését Budapesten két helyszínen – a Teréz körúton és a Koós Károly sétányon –, valamint további három település egy-egy gyalogátkelõ helyén finanszírozta. A kedvezõ fogadtatásra tekintettel 2013-ban az akció folytatása mellett döntött az Alapítvány, így Szekszárd, Dunaújváros és Eger után most ismét a fõvárosban, az Erzsébet híd budai hídfõjénél támogatja speciális bevonattal kezelt útszakaszok telepítését. 

A helyszínt a BKK szakmai javaslata alapján választotta az Alapítvány. Az Erzsébet híd budai hídfõjénél az elmúlt években számos baleset történt. Két éve például úgy csúszott össze három autó az érintett kanyarban, hogy a teljes környék forgalma megbénult, alig néhány hónapja pedig öt autó ütközött egymásnak. A ráfutásos balesetben az elsõ jármûvet a mögötte haladók a hídfõnél lévõ sávelválasztó korlátra tolták. A BKK adatai alapján a budapesti hidak közül az elmúlt két évben az Erzsébet hídon történt a legtöbb baleset: összesen 30 esetet regisztráltak. „Az Erzsébet hídról és közvetlen környékérõl a Generalihoz is számos kárbejelentés érkezett. 2011 óta 124 esetre összesen 28,7 millió forintot térítettünk. A hídról érkezõ sávok éles kanyarban folytatódnak, emiatt a kicsúszásos, illetve a hírtelen fékezések miatt a ráfutásos balesetek a leggyakoribbak itt” – nyilatkozta Simon Zsolt, a Generali Biztosító gépjármûbiztosítási üzletágának igazgatója.

Különösen nagy gondot okozhat ebben a kanyarban a sebesség helytelen megválasztása, a reakcióidõ-vesztés, és az olyan környezeti viszontagságok, mint például az esõ, a jegesedés és az ezekbõl adódó féktávolság megnövekedése. Az új, magas súrlódású útburkolat a hagyományos útaszfalttal szemben a csapadéktól és jegesedéstõl függetlenül megõrzi a felületi érdességét. Így hirtelen fékezés során a féktávolságot akár felére csökkentheti, ráadásul feltûnõ színének köszönhetõen 70 százalékkal jobban észlelhetõ a sofõrök számára.

A burkolatot mintegy 80 méter hosszan, a belsõ két sávban építették ki, az elsõ 10 méteren bordó, majd világosbarna színben. A fejlesztés 8 millió forintos költségeit a BKK és a Generali a Biztonságért Alapítvány közösen vállalta.

„A Generali a Biztonságért Alapítványnak kiemelt célja a biztonságosabb közlekedés támogatása; az elmúlt években számos sikeres akciót bonyolítottunk le, hogy felhívjuk a figyelmet a körültekintõ, szabályos közlekedésre. Ezek közül az egyik legsikeresebbnek bizonyult a csúszásgátló útbevonatok telepítése, hiszen olyan eszközrõl van szó, amely amellett, hogy figyelemfelkeltõ, ténylegesen csökkentheti a balesetek számát. Most, a fõvárosban már a harmadik helyszínen adtunk át biztonsági burkolatot” – nyilatkozta Simon Zsolt, a Generali Biztosító gépjármûbiztosítási üzletágának igazgatója.

„A Budapesti Közlekedési Központ nemcsak a közösségi közlekedés fejlesztéséért és mûködtetéséért felel, a Fõvárosi Önkormányzat közútkezelõjeként feladatkörünk része a fõváros közlekedésének biztonságosabbá tétele is. Ennek érdekében folyamatosan követjük az új technológiákat, illetve örömmel fogadjuk azokat a kezdeményezéseket, amelyek lehetõvé teszik ezek kipróbálását, szélesebb körû elterjesztését. A Generali a Biztonságért Alapítványnak köszönhetõen tavaly óta a fõváros két pontján már használhatják az autósok a Living Road csúszásgátló bevonatot. Ennek hatékonyságát látva idén már közös finanszírozásban építtettük meg a harmadik biztonsági útszakaszt a város egy különösen balesetveszélyes pontján. Bízunk benne, hogy az eszköz itt is biztonságosabbá teszi majd a közlekedést, és hogy a továbbiakban is eredményesen tudunk együttmûködni az Alapítvánnyal” – nyilatkozta Vitézy Dávid a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója.