Május a legveszélyesebb viharok tekinetében
2014.04.23
A húsvéti hosszú hétvége hozott egy kis ízelítõt a májusban várható viharos idõjárásból, de tûzesetek tekintetében is hasonlóan mozgalmas volt a hétvége. A Katasztrófavédelem honlapján közzétett információk szerint mindennapra jutott 8-10 kisebb-nagyobb tûzeset. Májusban mindig sok a zápor, zivatar, így gyakoriak a viharkárok is - írja a Privátbankár.hu.

Az Allianz statisztikái szerint viharok tekintetében egyértelmûen a május a legveszélyesebb hónap – mondta Varga Béla, az Allianz kárszakmai és kárfelvétel irányítás igazgatója. 2009 és 2013 között összesen csaknem 23 ezer májusi viharral kapcsolatos kárbejelentés érkezett az Allianzhoz, ami az öt év alatt bekövetkezett összes viharkár egynegyedét teszi ki. Míg a vizsgált idõszakban havonta átlag 1500 viharral kapcsolatos kárbejelentést regisztrált a biztosító, a májusi viharok kapcsán háromszor ennyi, átlagosan 4500 kárt jelentettek be.

Az ország egész területére jellemzõ, hogy egyre gyakoribbak a hirtelen lecsapó, nagyerejû viharok. 2013-ban az Allianz összesen több mint 15 ezer viharral kapcsolatos kárbejelentést regisztrált.