Átvészelte az Allianz a közép-európai árvizeket
2013.08.09
Erõs eredményt tudott produkálni az Allianz Kelet-Közép-Európában (KKE) az idei elsõ félévben, a nehéz gazdasági körülmények és a szélsõséges idõjárási jelenségek ellenére.

A társaság teljes bevétele 13,3 százalékkal, 1780 millió euróra csökkent, a tavalyi elsõ félévi 2053 millió euróról, melyet elsõsorban a szabályozásbeli változások, így például a Lengyelországban megszûntetett életbiztosítási termékek eredményeztek. A kihívások ellenére az Allianz így is stabil, 123 millió eurós üzemi eredményt könyvelt el KKE-ban, amely valamivel azonban elmarad az elõzõ év hasonló idõszakának 128 milliós nyereségétõl.

Az elsõ negyedév stabil indulása után, a második negyedév eredményeire erõsen rányomták a bélyegüket a régió idõjárási eseményei. Fõként Csehországot sújos áradások sújtották, Magyarországot és Lengyelországot nagy viharok jellemezték, Szlovákia az elmúlt 50 év legrosszabb telén van túl – állítja az Allianz.

A régió nem-életbiztosítási piaca 1274 millió euró díjbevételre tett szert az elsõ hat hónapban, amely csekély mértékben nõtt az elõzõ év hasonló idõszakához képest, annak ellenére, hogy a gazdasági körülmények meglehetõsen kedvezõtlenek voltak, számos országot pedig éles árverseny jellemez.

Figyelemre méltó kivételt jelent azonban Oroszország, ahol a társaság díjbevétele 11%-kal, 400 millió euróra nõtt az elsõ félévben, elsõsorban a gépjármû-, és egészségbiztosítások erõs volumennövekedésének köszönhetõen. Az üzemi eredmény azonban itt is 16,9%-kal, 59 millió euróra csökkent, az összesített kárhányad pedig 2,1 százalékponttal, 100,2%-ra nõtt, a már említett káresemények következtében.

A közép-európai árvizek nyomán több mint 3000 kárbejelentés érkezett egyedül a Cseh Köztársaságban. Az ügyfelek gyors megsegítése érdekében az Allianz a környezõ országokból is kárfelmérõket küldött, így mára a káresetek 80%-át sikerült kivizsgálniuk – állítja a biztosítótársaság.