187 millió euró a Groupama Csoport nettó nyeresége
2013.08.13
A Groupama Csoport 187 millió euró adózás utáni nettó nyereséggel, szilárd 170%-os szavatoló tõkével zárta az idei elsõ félévet. A csoport technikai teljesítménye jelentõsen javult, melyre erõs hatással volt a unit-linked termékek nagyon kedvezõ fejlõdése, illetve a nem-életbiztosítási kombinált ráta 2,3 százalékpontos növekedése.

„Két nehéz évet követõen újra nyereséges a Groupama Csoport. Mindez azt bizonyítja, hogy összes egységünk általános mozgósítása meghozta gyümölcsét és az ügyfél-elégedettségen alapuló stratégiánk új dinamikát kölcsönöz a csoportnak" - jelentette be Thierry Martel, a Groupama SA vezérigazgatója.

"Ezek szép eredmények, amelyek mûködési hatékonyságunk javulását, valamint egy nehéz pénzügyi és gazdasági környezetben megvalósított óvatos gazdálkodást tükröznek és megfelelnek a kitûzött iránynak" - tette hozzá Christian Collin, a Groupama SA megbízott vezérigazgatója.

2013. június 30-án a Groupama kombinált díjbevétele elérte a 9,2 milliárd eurót, amely 1,4%-os csökkenést jelent változatlan mûködési kör és árfolyam mellett. Ez a változás is jól mutatja, hogy egy ilyen nehéz gazdasági és pénzügyi környezetben a csoport stratégiájának lényege a jövedelmezõ növekedésben rejlik.

A befektetési egységekhez kötött termékek eredménye erõs növekedésnek indult az elsõ félévben indított értékesítési kampányok sikerének köszönhetõen. Ezzel ellentétben, az euró alapú megtakarítási tevékenység díjbevétele jelentõs csökkenést mutat, amelynek következtében a nettó eredmény negatív lett a termékek jövedelmezõségét sújtó alacsony kamatkörnyezet miatt.

A vagyon- és felelõsségbiztosítás az elõzõ idõszakhoz képest kisebb növekedést mutat Franciaországban a szelektív vállalási intézkedések hatására. A nemzetközi vagyon-és felelõsségbiztosítás visszaszorulóban van azokon a piacokon, ahol a csoport ilyen irányú tevékenységet folytat.

A csoport nettó eredménye +187 millió euró volt 2013. június 30-án, szemben a 2012. június 30-i -87 millió eurós eredménnyel.

A nem-életbiztosítási nettó kombinált ráta 2,3 százalékponttal javult az elõzõ idõszakhoz képest, és 2013. június 30-án elérte a 100,9%-ot. Ez a 2013. elsõ félév végét jellemzõ számos idõjárási viszontagság ellenére is a kárhányad javulását (-1,3 százalékpont) tükrözi Franciaországban. A csoport általános költségeinek folyamatos ellenõrzése francia és nemzetközi szinten egyaránt a mûködési költséghányad 1 százalékpontos csökkenését eredményezte.

Személybiztosítási területen az eredményt a nyereségrészesedés nettó pénzügyi eredményének csökkenése befolyásolja, amely az alacsony kamatkörnyezet és az óvatos pénzügyi gazdálkodás következménye. A technikai eredmény növekedést mutat a unit-linked eredmény jelentõs emelkedésének köszönhetõen, valamint a balesetbiztosítási termékek káralakulásának javulása miatt.

A nettó eredmény a mûködési eredménybõl, a banki és pénzügyi tevékenységek eredményébõl, a holdingtevékenység eredményébõl, valamint a csoport eszközgazdálkodása keretében realizált árfolyamnyereség-veszteség eredményébõl tevõdik össze.

Franciaország


2013. június 30-án Franciaországban a díjbevétel elérte a 7,7 milliárd eurót, ami 0,7%-os visszaesést jelent 2012. június 30-hoz képest. A vagyon- és felelõsségbiztosítási díjbevétel növekedése folyamatos az elsõ félévben, amely 3,1%-os fejlõdésnek felel meg és meghaladja a piac növekedési ütemét (+2,5 %, forrás: Francia Biztosítók Szövetsége, 2013. május vége).

Az egyéni és vállalati biztosítás 3,4%-os növekedést mutat, ami fõként az egyéni személygépjármû- és lakásbiztosítási díjak emelésének köszönhetõ. A szakmai felelõsségbiztosítási ágban a portfolió szelektív növekedésnek indult (+6,2%), csakúgy, mint a mezõgazdasági biztosítási ágazatok, amelyek díjbevétele 4,7-kal növekedett. Ez a fejlõdés a PostaBankkal (francia lakossági bank) fennálló partneri megállapodás bõvítésének, valamint a szakmai leányvállalatok (Jogsegély és jogvédelemi asszisztencia) fejlõdésének is köszönhetõ.

A személybiztosítási díjbevétel 4,6%-kal, 3,6 milliárd euróra csökkent. A változás elsõsorban az euró alapú megtakarítási/nyugdíj-elõtakarékossági egyéni szerzõdések értékesítésének szándékos visszafogásának tudható be. A közleményben megjegyzik, hogy a befektetési egységekhez kötött megtakarítási/nyugdíjcélú egyéni szerzõdések erõteljes növekedést mutatnak, ezek aránya a díjbevételben elérte a 25%-ot 2013. elsõ félévében, szemben a piaci 16%-kal (Francia Biztosítók Szövetsége). Az egészség- és személyi sérülési biztosítás díjbevétele 1,3%-os növekedést mutat 2013. június 30-án a 2012. június 30-i eredményhez képest, amelyet fõként az egyéni egészségbiztosítási üzletág 2,2%-os növekedése húzott magával.

Nemzetközi színtér

Nemzetközi szinten a csoport 11 országban van jelen, fõként Európában és terjeszkedik még Törökországban és Kínában is. A nemzetközi vállalatok díjbevétele 2013. június 30-án 1,4 milliárd euró volt, amely 5,9%-os visszaesést jelent a 2012. június 30-i díjbevételhez képest.

A vagyon- és felelõsségbiztosítás díjbevétele 2013. június 30-án 1051 millió euró volt, ami 5,3%-os csökkenést jelent az elõzõ idõszakhoz képest. Ez a változás elsõsorban a gépjármû-biztosítási ágazat (ide értve a flottabiztosításokat is) visszaesésének köszönhetõ, amely a vagyon- és felelõsségbiztosítási díjelõírás 67%-át teszi ki. Ez utóbbi 7,6%-os csökkenést mutat a nehéz piaci körülmények miatt azokban az országokban, ahol a csoport jelen van és többek között az Olaszországban folytatott szigorú vállalási politika miatt.

A személybiztosítási díjbevétel 7,6%-kal, 349 millió euróra esett vissza, ami, a csoportos biztosítási portfolióban, Olaszországban is, végrehajtott portfólió tisztítási politikánkkal magyarázható. Mindemellett Törökországban ez a tevékenység 6,8%-os növekedést mutat, köszönhetõen a csoportos egészségbiztosítási ágazat növekedésének, amelyben új értékesítési megállapodás született, valamint a TKK mezõgazdasági szövetkezetek és a csoport között fennálló megállapodás továbbfejlesztésének. A díjbevétel Magyarországon is növekedést mutat, összefüggésben az egyéni megtakarítási/nyugdíjcélú biztosítási díjak növekedésével, amely a saját hálózatban és az OTP partnerhálózatában 2013 elsõ félévében végrehajtott unit-linked kampányoknak köszönhetõ.