Ömlik a tõke a természeti katasztrófák piacára
2013.08.13
A Swiss Re pénzügyi vezetõje, George Quinn szerint a katasztrófa kötvények növekvõ értékesítése komoly nyomást fog gyakorolni a viszontbiztosítási szerzõdések árára, miután mindkét termék a katasztrófa kockázatok fedezetére szolgál.

Az elmúlt években a természeti katasztrófák piacán, különösen az Egyesült Államokban, nagyon vonzó hozamokat lehetett elérni – mondta Quinn egy interjúban. Az idei második negyedévben 13 katasztrófa kötvény eladásra került sor, így az elsõ félév kötvénykibocsátásai hat éves csúcsot döntöttek, összesen 4 milliárd dollárt tettek ki – derült ki az Aon Benfield elsõ félévi jelentésébõl.

A biztosítók és viszontbiztosítók a legszélsõségesebb kockázatok fedezetére értékesítenek katasztrófa kötvényeket és az abból származó bevételekbõl fizetik ki a jelentõs katasztrófák után keletkezett károkat.

A világ második legnagyobb viszontbiztosítója, a Swiss Re mintegy 5%-os tarifacsökkenésrõl számolt be a július elsejei megújításokat követõen, melyet elsõsorban az USA természeti katasztrófái, illetve az ottani piacot elárasztó alternatív tõkekínálat eredményezett – közölte a társaság tegnap. A díjakat idén tovább nyomhatja lefelé a katasztrófa kötvényekbe áramló mind nagyobb tõke – állította a Guy Carpenter múlt havi jelentésében.

Quinn szerint idõvel egyre több tõke fog áramlani a természeti katasztrófák piacára, egyszerûen azért, mert szükség van rá. Mivel a vásárlók azt kockázatatják, hogy elveszítik befektetésüket, amennyiben az adott katasztrófa az elõtt bekövetkezik, hogy a kötvény lejárna, így viszonylag magas kamatmarzsot kapnak az értékpapír tartásáért.

A Munich Re korábban azt mondta, hogy az árak a júliusi szerzõdésmegújítások idején mintegy 0,9%-kal csökkentek az egy évvel ezelõtti szintekhez képest.