Biztosítással a strandlopások ellen
2013.08.15
Bár negyvenfokos hõség már valószínûleg nem lesz az idén, a most következõ hosszú hétvégén visszatér a strandidõ. Egy-egy meleg hétvégi napon továbbra is megtelnek majd a strandok, a tömeg pedig mágnesként vonzza a tolvajokat is. Néhány alapvetõ óvintézkedés mellett már biztosítói védelemmel is csökkenthetjük az ilyen jellegû kockázatokat. A Genertel alábbi összegzése ezeket a lehetõségeket mutatja be.

A statisztikák szerint a legmelegebb hétvégi napokon csak Budapesten gyakran 25-30 ezren is valamelyik strandon keresnek felüdülést. Ilyenkor a nagyobb balatoni strandok egyenként akár 4-5 ezer vendéget is fogadnak. Minél nagyobb a tömeg, annál könnyebb dolga van a tolvajoknak, ezért strandoláskor érdemes betartani az alábbi óvintézkedéseket:

  • Már indulás elõtt célszerû végiggondolni, hogy mire lesz szükségünk a strandon: a feltûnõ, értékes tárgyakat (különösen ékszereket) inkább hagyjuk otthon, és készpénzbõl is csak a szükséges összeg legyen nálunk.
  • Fizetõs strandon használjuk ki az értékmegõrzõ szolgáltatásait: kulcsainkat, iratainkat és telefonunkat itt helyezzük el. Ebben az esetben csupán az értékmegõrzõ kulcsára kell ügyelnünk, ami a vízbe is bevihetõ.
  • Ha nincs értékmegõrzõ, a társaságból lehetõség szerint mindig maradjon valaki a csomagok mellett. Igen sokan – mielõtt a vízbe mennek – pokróccal vagy törölközõvel takarják le értékeiket, ám ez a biztonságot nem növeli, csupán a figyelmet kelti fel.
  • Nem csupán a bevitt értékek, hanem a parkolóban hagyott autó is a tolvajok látóterébe kerülhet, ezért az utastérben sose hagyjunk semmit, kiszálláskor pedig a csomagtartóba se rakjunk olyan dolgot, ami felkeltheti egy bûnözõ figyelmét. Minden nyílászárót teljesen zárjunk be az autón.
  • Ha lopást észlelünk, haladéktalanul értesítsük a rendõrséget. Ha lakás- vagy autókulcsnak kél lába, mielõbb cseréltessük ki az adott zárakat is.

Hogyan segíthet a biztosító?

Amennyiben rendelkeztünk megfelelõ casco biztosítással, a gépkocsi feltörése esetén is számíthatunk kártérítésre – feltéve, hogy meghoztuk az elõírt óvintézkedéseket.

A strandlopások ellen jelenleg fõként egyes lakásbiztosításokhoz kapcsolódó kiegészítõ biztosítások nyújtanak védelmet. Létezik már olyan kiegészítõ strandbiztosítás is, amely a kulcsok és a tárcában lévõ okmányok és bankkártya letiltásával és pótlásával kapcsolatos költségek térítése mellett vagyontárgyak (fényképezõgép, telefon, stb.) lopásának kárait, sõt, sporteszköz lopását, rongálását, az azzal okozott kár felelõsségbiztosítását is fedezi egy megadott limiten belül. Ilyenkor a térítés feltétele a kárról készített rendõrségi jegyzõkönyv felvétele.

A strandon nem csupán a tolvajlás okozhat bajt: szabad téren, különösen pedig nyílt vízben egy hirtelen lecsapó vihar nem csupán vagyontárgyainkban, de egészségünkben is kárt tehet. Ezért fõként nagyobb tavainknál fokozottan figyelni kell a viharjelzést és a strand személyzetének figyelmeztetéseit.

A viharkárok megelõzésében a biztosítók is komoly szerepet játszanak: a Genertel például minden olyan lakás- és gépjármû-biztosítással rendelkezõ lakossági ügyfelének küld ingyenes sms viharjelzõ üzenetet, aki arra engedélyt ad. Ez a szolgáltatás ráadásul nem csupán a nyári idõszakban felmerülõ eseményekre korlátozódik: erõs szél, intenzív havazás vagy ónos esõ esetén szintén küld riasztást a rendszer.