Hogyan lehet fillérekbõl teljes egészségügyi ellátást kapni?
2013.08.16
Lengyelek élnek vissza a szlovák egészségbiztosítási jogszabályok hézagaival. Szimbolikus összegû egészségügyi járulékot fizetnek be, gyógyulásuk költségeit pedig a szlovákiai biztosítók állják.

Minderre a ÈTK hírügynökség hívta fel a figyelmet a szlovák sajtóra hivatkozva.

A spekulánsok azzal élnek vissza, hogy a kisvállalkozókkal ellentétben az alkalmazottaknál nincs megállapított minimális egészségügyi járulék. A lengyelek cégeket alapítanak Szlovákiában, és szimbolikus bérért alkalmazzák honfitársaikat pár órára havonta. A bérbõl gyakorlatilag csak minimális, párcentes járulékot fizetnek, ám teljes egészségügyi ellátást igényelhetnek. A szlovákiai egészségbiztosítóknak szükség szerint ezt még külföldön is biztosítaniuk kell nekik.

A szlovákiai egészségbiztosítók a hírek szerint a trükközések miatt több mint egymillió eurós kárt szenvedtek – írja a bumm.sk.

A szlovák biztosítók nyilvántartásában 3700 lengyel állampolgár van. Azt nem tudni, ebbõl mennyi lehet a spekuláns. „Tipikus példa az a cég, melynek 59 alkalmazottja van, havonta azonban összesen 17,11 eurót fizet egészségügyi járulékként” – nyilatkozta az Általános Egészségbiztosító illetékese.

A szlovákiai kisvállalkozóknak bevételeiktõl függetlenül havonta körülbelül 55 eurót kell befizetniük járulékként. Az átlagbért keresõ alkalmazottak esetében a járulék 100 euró felett lehet.

A spekulánsok ellen már készülõben van a törvénymódosítás, mely szerint ezeknek a személyeknek be kell jelenteniük a más országban szerzett bevételeiket is. A kötelezõ szociális és egészségügyi járulékokat a teljes összegbõl kell majd téríteniük, és nem csak a szlovákiai keresetükbõl.