Kik nyaralnak legkevesebbet az EU-ban? Utolsó helyen a magyarok!
2011.07.28
Idén minden hatodik európai vakációját az Unión kívül tölti. Összességében az európaiak évente körülbelül 90 millió alkalommal utaznak üzleti célból vagy turistaként az Unión kívülre. Az idei nyaralási terveket firtató kérdésre azonban a magyarok válaszolták legtöbbször, hogy sehova nem mennek vakációzni.

Valamennyi uniós polgárt megilletnek bizonyos európai polgári jogok. Amennyiben az Ön országa nem rendelkezik képviselettel, segítséget kérhet például egy másik uniós tagállam nagykövetségétõl vagy konzulátusától. E jog olyan mindennapi problémákra is kiterjed, mint a súlyos baleset vagy betegség, ha valakinek ellopták az útlevelét, illetve az olyan válsághelyzetek, mint a közelmúlt líbiai eseményei.

Az e joggal kapcsolatos tudatosság növelése érdekében az új uniós útlevelek tartalmazzák majd a konzuli védelemmel kapcsolatos információkat, valamint annak az uniós honlapnak a címét is (www.consularprotection.eu), amely részletes információkkal szolgál arról, hogyan kaphatnak Önök segítséget az Európai Unión kívül töltött vakációjuk alatt. 20 tagállam már bevezette ezt a gyakorlatot, illetve megerõsítette, hogy az újonnan kibocsátott útleveleik fogják ezen információkat tartalmazni. A többi tagállam várhatóan a késõbbiekben csatlakozik.

„Mivel nyáron az uniós állampolgárok külföldre utaznak, fontos, hogy ismerjék jogaikat”, mondta Viviane Reding, az Európai Bizottság alelnöke, a jogérvényesülésért felelõs uniós biztos. „Joguk van bármely uniós tagállam konzulátusának vagy nagykövetségének segítségét kérni abban az esetben, ha tagállamuk egy EU-n kívüli országban nem rendelkezik képviselettel.\" E jogok megerõsítése és az állampolgárok mindennapi konzuli védelmének megkönnyítése érdekében az Európai Bizottság a következõ hat hónapban jogszabályi intézkedéseket javasol majd a koordináció és a pénzügyi hozzájárulás tekintetében.

A konzuli védelem az olyan mindennapi helyzetekben is fontos, mint a súlyos baleset vagy betegség, ha valakinek ellopták az útlevelét, illetve elvesztette azt, illetve ha letartóztatták vagy õrizetbe vették.

Bár az európaiak 62%-a vár el a saját tagállamának nagykövetsége által nyújtott segítséggel azonos segítséget egy másik tagállam nagykövetségétõl, nem minden európai polgár, illetve konzulátusi tisztviselõ van tudatában a konzuli védelem uniós dimenziójának.

Az uniós polgárságról szóló 2010. októberi jelentésében a Bizottság elkötelezte magát amellett, hogy jogszabályi intézkedések és jobb tájékoztatás révén hatékonyabbá tegye az uniós polgárokat megilletõ azon jogot, hogy egy harmadik országban segítséget nyújtsanak a számukra.

2011. március 23-án a Bizottság létrehozott egy külön weboldalt (www.consularprotection.eu), ahol az Unión kívüli országokba utazó uniós polgárok utazási tanácsokat kaphatnak, illetve ahol megtalálhatják a legközelebbi nagykövetség elérhetõségeit.