Jelentõsen több volt a gyerekbaleset idén nyáron
2013.09.12
Az idei nyár a különféle káresemények szempontjából felemás képet mutat. 2013 nyarán a Generalinál regisztrált vagyonkárok – a tavalyi szinttel azonosan – közel 7 milliárd forintot tettek ki. A gépjármû szegmensben a casco és a kgfb károk összege – noha az esetek száma alacsonyabb volt, mint tavaly – elérte az 1,7 milliárd forintot. A személyi sérüléses beleseteket tekintve a felnõtteknél közel 32%-os csökkenés mutatkozott, így is közel 30 milliós kárösszeget realizált a biztosító. A Generalihoz bejelentett nyári gyermekbalesetek vonatkozásában 2013 nyarán 71%-os növekedés volt tapasztalható az elõzõ nyárhoz képest.

A nyári hónapokban az extrém idõjárási jelenségek egyre több problémát jelentenek. Az idén is elsõsorban az elemi károk – köztük is kiemelkedõen a viharok – okozták a legnagyobb problémákat: a nyári hónapokban összesen 15 872 esetet jelentettek a Generalihoz, megközelítõleg 2 milliárd 840 millió forint értékben. A csõtörések okozta vezetékes vízkárok találhatóak a képzeletbeli dobogó második fokán, összesen 14 543 esetszámmal és 862 milliós értékkel. A tavalyi évhez képest a vagyonkárok mértéke lényegében stagnált, összértékük is csupán 40 millió forinttal növekedett idén 2012 hasonló idõszakához képest.

Kiemelendõ még az idei nyárból az egész Európát érintõ árvízhelyzet, amely noha szinte a Duna egész szakaszán hatalmas károkat okozott, hazánkban a sikeresen megszervezett védekezésnek köszönhetõen „csupán” 500 káresetet és ehhez kapcsolódóan mintegy 570 milliós kárértéket jelentettek a biztosítóhoz.

A gépjármûkárok területén – a casco és kgfb eseteket együttvéve – összességében minimális csökkenést tapasztalhatunk. Míg 2012-ben közel 2,1 milliárdos kárt realizált a biztosító ebben az idõszakban, mindez a 2013-as nyári hónapokra összességében 1 milliárd 800 millió körüli összegre esett vissza. A darabszámokat tekintve is volt változás: a 2012-es évben összesen 7117 káresetet regisztrált a Generali (5001 casco és 2116 kgfb), míg idén ez az összesített szám 6645 esetre módosult (4786 casco káreset, és 1859 kgfb). A gépjármû kárfajtákat tekintve a töréskárok aránya volt a legmagasabb (72%), amelyhez képest az üvegkárok (14%), illetve az assistance károk (10%) elenyészõnek mondhatóak. Szerencsére, csak minden ötvenedik gépjármûkárnál történt személyi sérülés, így ennek az aránya csupán a 2%-ot érte el.

A személyi sérüléses balesetek vonatkozásában nincs nagy eltérés a tavalyi évhez képest. A felnõtt lakosság körében lényegében a káreset-szám nem változott (435 illetve 477 esetszám), ugyanakkor a kifizetésekben egy minimális csökkenés tapasztalható, mivel kevesebb súlyos baleset történt az idei nyáron.

Más a helyzet azonban a gyermekbalesetek tekintetében. Mivel 2013-tól a magyar állam által finanszírozott általános gyermek- és ifjúsági balesetbiztosítást is a Generali szolgáltatja, ennek megfelelõen itt jelentõs növekedés volt tapasztalható. Tavaly nyárhoz képest az esetszám közel háromszorosára nõtt, (1099 illetve 2793), a kifizetések összege pedig elérte a 15 millió forintot.