Idén is több a biztosítási csalás
2011.08.01
Jelentõsen emelkedett az idei elsõ félévben a biztosítási csalások száma Csehországban – derül ki egy biztosítótársaságok körében végzett cseh felmérésbõl. Az emelkedés mögött nem csak az események számának növekedése, de a társaságok egyre kifinomultabb monitoring tevékenysége áll.

A Kooperativa cseh biztosítótársaság az idei elsõ félévben 370 esetet jelentett, melyek értéke elérte a 80 millió koronát (890 millió forint). Ez jelentõsen meghaladja az elõzõ év hasonló idõszakában jelentett 130 esetet, melyek értéke hozzávetõleg 54 millió korona (600 millió forint) volt. A legtöbb eset tehergépjármû biztosításokhoz kapcsolódott, de jelentõs volt az egészségügyi biztosítások esetében elkövetett csalás is.

„Az ügyfelek gyakran azt hiszik, hogy a külföldön elkövetett csalásokra nem derül fény” – közölte a jelentés kapcsán a Kooperativa egyik szakembere.

A cég olyan esetekrõl is beszámolt, ahol az ügyfelek azt állították, hogy olyan sürgõsségi ellátásban részesültek Mongóliában, amilyen orvosi szolgáltatást nem is nyújtanak abban az országban, de egyre többen kísérlik meg a külföldön elvégzett kozmetikai mûtéteket sürgõsségi ellátásként bejelenteni biztosítójuknál.

Az ESK pojiovna ugyanezen idõszak alatt 271 esetrõl számolt be, melyek értéke körülbelül 150 millió korona volt, és mindegyike gépjármû-biztosításhoz kapcsolódott. Ez tehát azt jelenti, hogy a vagyon-és felelõsségbiztosítási csalások számában következett be emelkedés, amely tendencia várhatóan a jövõben is folytatódik.

„A nyár, és az utazási szezon beköszöntével az utasbiztosításokkal kapcsolatos csalások száma emelkedik meg. Ezek általában hamis poggyászkár bejelentésekkel, vagy autólopás esetében nagyobb kárigénnyel kapcsolatosak” – közölte az Esk pojiovna belsõ ügyekért felelõs igazgatója.

Tavaly a cseh biztosítók körülbelül 5000 csalási esetet vizsgáltak ki, amely 14 százalékkal meghaladta a 2009-es szintet – derül ki a cseh biztosítási szövetség (CAP) adataiból. Összességében a társaságokat ért veszteségek nagysága 1 százalékkal alacsonyabb, 600 millió korona volt tavaly.

A biztosítási csalások számában látható növekedés elsõsorban azzal magyarázható, hogy a társaságok egyre hatékonyabbak a csalások felderítésében – közölte Jolana Ackermannová, a CAP szóvivõje.