Áradások, jégesõ, szél - ezek okoztak pusztításokat augusztusban
2013.09.13
Áradások, esõ, jégesõ és szél a felelõs elsõsorban a pusztításokért 2013 augusztusában - derült ki az Aon legutóbbi jelentésébõl.

USA

Az Egyesült Államokban a hónap elején Közép-Nyugat és a Nagy Síkság területén szélsõséges idõjárás uralkodott, többek között baseball-labda nagyságú jégdarabok hullottak az égbõl, a szél pedig helyenként meghaladta a 80 mérföld/órát. Az események együttesen több mint 625 millió dolláros biztosított veszteséget okoztak. Minnesota és Wisconsin államok területére EF-2 erõsségû tornádó mért súlyos csapásokat.

Az Aon Benfield meteorológusa, Steven Bowen szerint az Egyesült Államok területén augusztusban pusztító szélsõséges idõjárási események együttesen több mint 1 milliárd dollár veszteséget okoztak a biztosítóknak, a károk felmérése azonban még nem fejezõdött be.

A biztosított veszteségekbõl a 225 millió dollárt is meghaladhatja a coloradoi viharok és tornádók számlájára írható veszteség. Az Aon elmondta, hogy Coloradoban a legnagyobb veszteséget a jégesõ és az árvíz okozta, amelyek súlyosan károsítottak házakat, üzleteket, jármûveket és a mezõgazdaságot. A gazdaság vesztesége elérheti a 400 millió dollárt.

Kalifornia történetének negyedik legnagyobb tûzvésze végzett súlyos pusztításokat augusztus végén és szeptember elején, megfékezése hozzávetõleg 72 millió dollárba került.

Hatalmas vihar söpört végig a hónap elején a Sziklás- hegységen és a Nagy Síkságon, helyenként golflabda méretû jég esett, a széllökések pedig olykor meghaladták a 104 mérföld/órát is. Az anyagi kár és a termény veszteség együttesen több mint 50 millió dollárral károsították meg a gazdaságot.

Szintúgy említésre méltó augusztusban a Tennessee- völgyben komoly károkat okozó jelentõs mennyiségû csapadék, amely több pincét is elárasztott, ezzel mintegy 25 millió dollárral megnövelve a gazdasági veszteséget.

Ázsia

Kína északkeleti részén a heves esõzések hatására rekord szintre duzzadt a Heilongjiang folyó, az áradás 260 emberéletet követelt, továbbá megrongált vagy teljesen megsemmisített 306.000 otthont.

A múlt hónapban egész Ázsiát áradások sújtották. Bowen szerint a gazdasági veszteség eléri a 10 milliárd dollárt, de ennek csupán a töredéke érinti a biztosítókat, mivel alacsony a penetráció Kínában, a Fülöp- szigeteken, Oroszországban és Pakisztánban.

Jelentõs mennyiségû csapadék hatására kiöntött az Amur és a Zeya folyó Oroszországban, az áradás öt régiót érintett, ezzel az orosz távol-kelet elmúlt száz évének legsúlyosabb árvizévé nõtte ki magát. Halálos áldozatokról nincsenek beszámolók, ellenben közel 7.000 otthon, 220 út és 62 híd károsodott, illetve semmisült meg.

Az Utor szupertájfun, amely számos földcsuszamlást is okozott a Fülöp- szigeteken és Kínában, a Fülöp- szigeteki Luzon szigeten több mint 21.000 otthont rongált meg, összesen 33 millió dollár értékben. Kínába érve 70 halálos áldozatot követelt, továbbá 2.6 milliárd dolláros gazdasági veszteséget okozott.

Az augusztus 3-án Ausztráliában pusztító nagy erejû tornádó hozzávetõleg 9.1 millió dollárjába került a gazdaságnak. Az új-zélandi földrengések sorozata ugyan halálesetet nem vont maga után, ellenben a helyiek 3.000 körüli követelést nyújtottak be otthonaik megrongálódása miatt.

Fülöp-szigeteken a Trami tájfun Manila több mint 60 százalékát süllyesztette víz alá, a veszteség a becslések szerint a 2.2 milliárd dollárt is meghaladja.

Pakisztán egyes területein monszun végzett súlyos pusztításokat, hatására 208 ember vesztette életét, a mezõgazdaság pedig mintegy 1.9 milliárd dolláros veszteséget szenvedett.