Szolvencia II: még 2016 is kérdõjelessé vált
2013.09.16
Az Európai Parlament március 11-ére halasztotta az Omnibus II-rõl szóló szavazást, annak ellenére, hogy a tárgyalások megfelelõ ütemben haladnak.

A Szolvencia II végrehajtása tovább csúszhat, köszönhetõen annak, hogy az EP öt hónappal elhalasztotta az Omnibus II-rõl szóló szavazást.

A parlamentei szavazás elhalasztása miatt kérdésessé válik az is, hogy a 2016. januári céldátum a Szolvencia II végrehajtását illetõen tartható-e, vagy az EU szintû biztosítási szabályok újabb egy évvel csúszni fognak.

Nem nehéz belátni, hogy ez a késedelem hatással lesz a teljes Szolvencia II bevezetésére – közölte a londoni KPMG biztosítási igazgatója, Janine Hawes. A végrehajtás 2016-os céldátuma tartható lenne, amennyiben az európai döntéshozók még idén õsszel elfogadnák az Omnibus II irányelvet és véglegesítenék a Szolvencia II még kérdéses elemeit, kellõ idõt hagyva ezáltal a nemzeti szabályozó hatóságoknak arra, hogy átvegyék az új szabályokat, a biztosítóknak pedig arra, hogy felkészüljenek azokra.

A politikai döntéshozóknak azonban érdekében állhat tovább halasztani a szabályok végrehajtását – véli a brüsszeli székhelyû tanácsadó cég, az ICODA European Affairs. A nyári szünet elõtt az Európai Bizottság és a Parlament informális úton jelezték, hogy 2016-ban végrehajtásra kerülhetnek az új szabályok, amennyiben a tagállamok is elfogadják azt. A döntés ismertetésére a napokban sor kerülhet.

A Szolvencia II végrehajtási határideje vitalasona még mindig 2014 januárja. Az Európai Bizottság azonban elhalaszthatja azt az úgynevezett “quick-fix irányelvvel”, de ehhez szeptember 15-ig javasalatot kell tennie az irányelvre – közölte az ICODA.

Az Európai Biztosítás-és Foglalkoztatóinyugdíj-hatóság (EIOPA) elnöke, Gabriel Bernardino a 2016. januári céldátumot még mindig reálisnak tartja. Az Omnibus II-rõl szóló háromoldalú megállapodás azonban egy hosszú és bonyolult folyamat.

Elsõként a Parlamentnek kell jóváhagyania az irányelvet, majd az Európai Tanács hivatalos elfogáda következik. Negyven nappal késõbb az irányelvet közzéteszik az Európai Unió Hivatalos Lapjában, és csak ez után tejesztheti elõ a Bizottság a végrehajtási intézkedéseket.

A szöveg nagy részét már 2011-ben megvitatták, azonban a Bizottságnak és a Parlamentnek joga van még kommentálni azt. Ez várhatóan körülbelül 3 hónapot vesz majd igénybe.

Annak ellenére, hogy az EU tavasszal tartja a parlamenti választásokat, az ICODA szerint elõfordulhat, hogy az Omnibus II szövegét még 2014-ben jóváhagyják. Ezt jellemzõen a felügyeleteknek szóló iránymutatások közzététele követi.