Ezeket a banki termékeket keresi a lakosság
2013.09.16
Másfél hónappal ezelõtti indulása óta jóval várakozáson felül, több mint százezren kerestek valamilyen pénzügyi terméket a Netrisk.hu új banki piacterén. A keresések adataiból igen pontos kép rajzolódik ki arról, milyen igényei vannak ma a lakosságnak a banki termékek terén. Miközben augusztusban az iskolakezdésnek is köszönhetõen megugrott a kereslet a kölcsönök iránt, a folyószámláknál a tranzakciós illeték emelkedése, míg a hitelkártyáknál a pénzvisszatérítés lehetõsége és mértéke befolyásolta leginkább a keresések irányát.

A Netrisk.hu adatai azt mutatják, hogy augusztusban mind a kölcsönök iránt, mind a folyószámlatermékek iránt jelentõsen nõtt a kereslet: száz látogatóból 85 e két termékkör iránt érdeklõdött.


Az egyes termékek esetében eltérõ tényezõk motiválták az érdeklõdöket. A kölcsönök iránt egyértelmûen az iskolakezdés közeledtével erõsödött a kereslet. Míg augusztus egészében a keresések fele irányult erre a termékkörre, a hónap utolsó hetében ez az arány a 60 százalékot közelítette. Ezért nem meglepõ, a kölcsönök kategóriáján belül is elsõsorban a gyorskölcsönök, a kis összegû kölcsönök voltak a favoritok, de ebben az idõszakban is sokan választották az adósságrendezõ kölcsönöket.

Érdekesség, hogy az alacsony kamat, mint szempont ebben az idõszakban jóval kevésbé fontos az ügyfelek számára, mint az elérhetõ összeg nagysága és a gyorsaság.

Az emelkedõ tranzakciós illeték alaposan megmozgatja a lakossági ügyfeleket. Ez a folyószámla-keresések kapcsán abban nyilvánul meg, hogy szinte elsöprõ a nulla forintos szolgáltatást kínáló bankszámlák népszerûsége. Ma ugyan már csak elvétve, komoly feltételekhez kötve lehet ingyenesen bankolni, ám fõként egyes mûveletek (például készpénzfelvétel) bizonyos számú igénybe vételéért több pénzintézet továbbra sem számít fel díjat.

Szintén a költségtudatosság dominál a hitelkártyák választásánál, ahol azokat a termékeket keresik az érdeklõdõk, amelyek a vásárlások értékébõl bizonyos százalékot visszatérítenek. A visszatérítés, melynek mértéke gyakran a 6, de egyes esetekben a 15 százalékot is elérheti, ami az emelkedõ költségek ellensúlyozásán túl további megtakarításra is lehetõséget nyújt.

A megtakarítási termékek között a rövid távú megtakarítások voltak a legnépszerûbbek, de sorosan követik õket a rendszeres és tudatos spórolásra ösztönzõ megtakarítási számlák és a lakástakarék-pénztári termékek is.

„Meglepõen tudatos, vásárlási szándékkal végzi a keresését az érdeklõdõk többsége. Mindez abból szûrhetõ le, hogy közel kétharmaduk nem csupán az összehasonlító oldalt tekinti meg, de onnan felkeresi a kiválasztott bank által üzemeltetett termékigénylési oldalt is – mutat rá egy fontos sajátosságra Pap Balázs, a Netrisk.hu vezérigazgató-helyettese. – Mind a havi 60-70 ezres látogatói létszám, mind a magas konverziós arány alapján már most kijelenthetõ, hogy ez a hazai piacon mûködõ eddigi modellektõl eltérõ banki piactér szolgáltatás hiánypótló szerepet tölt be.”