Nõtt a lakosság vagyona
2014.09.08
Csaknem 11 százalékkal nõtt egy év alatt a hazai lakosság pénzügyi vagyona - számol be róla a Világgazdaság az MNB adatai alapján.

Az újság hétfõi cikkében ismerteti: a lakosság a válság kitörése óta rengeteg hitelt visszafizetett, megtakarításait pedig - az alacsony kamatok miatt - bankbetétek helyett inkább állampapírokba és a befektetési alapokba fektette.

Az idén félévkor 26 390,8 milliárd forintnyi vagyonuk maradt a háztartásoknak az adósságok levonása után a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint, ez csaknem 11 százalékkal több annál, amivel 2013 nyarán rendelkezett a lakosság. Az elmúlt két évben csaknem 25, az elmúlt három esztendõben pedig több mint 35 százalékkal lett gazdagabb a lakosság, 2009 tavasza óta pedig 75 százalékkal emelkedett a háztartásoknál lévõ nettó vagyon értéke.

A válság kitörése óta háromszor fordult elõ, hogy a lakosság nettó pénzügyi vagyona ideiglenesen csökkent, aminek oka mindig az volt, hogy a forint gyengülése miatt megnõttek a hitelállományok. Ez történt a 2008 végén és 2009 elején tapasztalt pénzügyi összeomlás idején, de szegényebbek lettek a háztartások a 2010-es választások után is, amikor politikusi nyilatkozatok hatására gyengülni kezdett a forint. Csökkent a lakosság pénzügyi vagyona 2011 harmadik negyedévében is, amikor bejelentették a végtörlesztést, ami szintén forintgyengüléshez és Magyarország leminõsítéséhez vezetett - írja az újság.