Mire vágyik a magyar nyugdíjas éveiben?
2013.09.16
Ki ne szeretné nyugdíjas éveit aktívan és egészségesen tölteni? Az idõs kort a Groupama Garancia Biztosító és a Gfk közös kutatása alapján boldog és kiegyensúlyozott idõszakként képzeljük el, amikor van idõnk a szeretteinkre, az unokákkal foglalkozni vagy épp utazni, világot látni. Mégis a legtöbben aggódunk a nyugdíjas évek miatt, elsõsorban az anyagi terhektõl félünk. Fontos lenne a munkában töltött aktív évek alatt olyan megtakarításba fognunk, hogy vágyainkat valóra válthassuk, és ne tekintsünk félelemmel, pesszimistán életünknek arra a szakaszára, amikor a megérdemelt pihenést kellene élveznünk.

Azért, hogy megtudjuk, hogyan képzelik el nyugdíjas éveiket a magyar lakosok, hogyan gondoskodnak arról, hogy legyen megtakarításuk, amellyel anyagilag is fedezni tudják idõskori terveik megvalósítását a Groupama Garancia Biztosító a Gfk-val közösen 2013 májusában reprezentatív, online felmérést készített a 30 és 60 év közötti lakosság körében.

Hogyan képzeljük el egy boldog nyugdíjas életét?

Mindenkinek van egy pozitív elképzelése arról, hogy nyugdíjas éveit hogyan szeretné tölteni, mitõl lenne boldog nyugdíjas. A megkérdezettek válaszai alapján kialakult kép túlnyomórészt egy aktív, boldog és harmonikus párkapcsolatban töltött nyugdíjas életszakaszról tanúskodik. Legtöbben a családjukkal szeretnék tölteni idejük legnagyobb részét (83%), ez fõképp a kiskorú gyermekkel rendelkezõkre jellemzõ. A nyolc általános végzettségû válaszadók 100%-a szerint boldog nyugdíjas évek csak a családdal együtt elképzelhetõk. Ugyancsak sokan gondolják azt, hogy a boldog nyugdíjas a hobbijának él (60%-a megkérdezetteknek). Mások szerint a boldog nyugdíjas szívesen kertészkedik (46%) és süt-fõz (38%) a családjának. Közülük kerülnek ki a passzívabb idõtöltésre vágyók is, 37%-uk szerint a boldog nyugdíjas a kandalló mellett olvasgat.

A 30-60 éves generációból nagyon sokan aktív nyugdíjas éveket szeretnének, elsõsorban a felsõfokú végzettségû városiak lennének boldog nyugdíjasok akkor, ha a vágyaikat aktívan élhetnék meg. Noha a legtöbben aggodalommal tekintenek a nyugdíjas kor felé, a megkérdezettek 61%-a úgy gondolja, hogy a boldog nyugdíjas utazik, világot lát. A fõiskolai és egyetemi végzettségûeknél még magasabb az utazni vágyók aránya, 76%-uk szerint a boldog nyugdíjas világot lát. A válaszadók 27%-a szerint egy aktív nyugdíjas szívesen jár különféle rendezvényekre is.

A vidéki válaszadók körében 8% azok aránya, akik a nyugdíjas életszakaszban is tanulni akarnak valami újat, miközben a budapestiek között ez az arány 18%.

Vágyak és realitás

Természetesen mindenki tisztában van vele, hogy a boldog nyugdíjas évekhez megfelelõ nyugdíjra is szükség van. A megkérdezettek fele – elmondásuk alapján - nem rendelkezik annyi tartalékkal, hogy ne kellene aggódnia a jövõje miatt.

A felmérés eredményei alapján a megkérdezettek 46%-ának van valamilyen megtakarítása. A megtakarítók több mint fele (54%) elõre látóan már nyugdíjas éveire takarékoskodik, míg 46%-uk a váratlan kiadások vagy egy esetleges munkahely elvesztés esetén bekövetkezõ jövedelem-kiesés fedezésére képez alapot. A nyugdíjas évek vágyait figyelembe véve a megtakarítással rendelkezõk leginkább a családdal és utazással képzelik el a pihenés éveit.