EIOPA: a biztosítási ágazat jól tőkésített, és képes visszatartani a rendszert érő súlyos sokkokat
2020.03.18

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a járvány jelentős következményekkel jár a világgazdaságra, többek között a pénzügyi szolgáltatásokra nézve. A biztosítók a közeljövőben várhatóan fokozatosan nehéz körülményekkel fognak szembesülni, miközben lépéseket tesznek a munkavállalók és az ügyfelek védelme érdekében.

Az Európai Biztosítás- és Foglalkoztatóinyugdíj-hatóság (EIOPA) komoly figyelmet szentel a koronavírus miatt kialakult helyzetnek, mivel a járvány fennakadásokat okoz a háztartásokban és a vállalkozásokban.

Az EIOPA ezét nyilatkozatot bocsátott ki a koronavírus uniós biztosítási ágazatra gyakorolt hatásának enyhítésére irányuló intézkedésekről, az alábbi kulcsfontosságú üzenetekkel.

Az üzletmenet folytonossága

1. Különösen fontos, hogy a biztosítók fenn tudják tartani az ügyfeleiknek nyújtott szolgáltatásokat. E tekintetben a biztosítótársaságoknak készen kell állniuk az üzletmenet folytonosságának biztosításához szükséges intézkedések végrehajtására.

2. Annak érdekében, hogy a koronavírusra adott válaszként operatív könnyítéseket kínáljanak, a nemzeti felügyeleti hatóságoknak rugalmasnak kell lenniük a 2019 végére vonatkozó felügyeleti jelentéstétel és nyilvánosságra hozatal időzítését illetően. Az EIOPA e lépések részleteit koordinálja.

3. Ezen túlmenően az EIOPA rövid távon az ágazatra vonatkozó információkéréseit és konzultációit a jelenlegi piaci helyzet hatásainak értékeléséhez és nyomon követéséhez szükséges alapvető elemekre korlátozza.

4. Az EIOPA két hónappal, 2020. június 1-ig meghosszabbítja a 2020. évi Szolvencia II. felülvizsgálat holisztikus hatásvizsgálatának határidejét. Az elkövetkező napokban az EIOPA részletes tájékoztatást nyújt a további jelentéstételi és tájékoztatási követelmények elhalasztásáról.

Szolvencia- és tőkehelyzet

5. A Szolvencia II. értelmében az uniós biztosítótársaságoknak folyamatosan elegendő figyelembe vehető szavatolótőkével kell rendelkezniük a szavatolótőke-szükségletük fedezésére. A kockázatalapú szavatolótőke-szükséglet lehetővé teszi a biztosítók számára a jelentős veszteségek fedezését, valamint azt, hogy a szerződők és a kedvezményezettek bízzanak abban, hogy a kifizetések esedékessé válásukkor történnek.

6. A Szolvencia II. keretrendszer továbbá magában foglalja a szavatolótőke-szükséglet és a minimális tőkeszükséglet közötti fokozatos felügyeleti beavatkozást. Ez az a minimális biztonsági szint, amely alá az intézmény pénzügyi forrásai nem eshetnek. Ez rugalmasságot biztosít szélsőséges helyzetekben, beleértve az érintett biztosítók helyreállítási időszakának meghosszabbítására irányuló intézkedéseket, például a Szolvencia II. irányelv 138. cikkében előírtak szerint.

7. Ezenfelül a közelmúltbeli stressztesztek azt mutatták, hogy az ágazat jól tőkésített, és képes visszatartani a rendszert érő súlyos, de valószerű sokkokat.

8. A Szolvencia II. keretrendszer számos olyan eszközt is tartalmaz, amelyek felhasználhatók az ágazatot érintő kockázatok és hatások csökkentésére. Az EIOPA és a nemzeti felügyeleti hatóságok készen állnak arra, hogy - szükség esetén összehangolt módon - alkalmazzák ezeket az eszközöket a szerződők és a pénzügyi stabilitás védelmének biztosítása érdekében.

9. Mindazonáltal a biztosítótársaságoknak a biztosítottak védelmével arányos intézkedéseket kell hozniuk tőkehelyzetük megőrzése érdekében, a prudens osztalék- és egyéb értékesítési politikákat követve, beleértve a változó javadalmazást is.

10. A meglévő eszközök és hatáskörök ellenére, valamint a nemzeti felügyeleti hatóságokkal, a többi ) a többi európai felügyeleti hatósággal (ESA) és az az Európai Rendszerkockázati Testülettel (ERKT) együtt az EIOPA továbbra is figyelemmel kíséri a helyzetet, és minden szükséges intézkedést megtesz vagy javaslatokat tesz az uniós intézményeknek annak érdekében, hogy enyhítse a piaci volatilitásnak az európai biztosítási ágazat stabilitására gyakorolt hatását, és biztosítsa az ügyfelek védelmét.