Életképtelenné válhatnak az életbiztosítások Európában
2013.09.26
Az életbizotosítás egyre inkább életképtelen üzletté válik Európában, miután a rendkívül alacsony kamatlábak lassan eltûntetik a biztosítók nyereségét, arra kényszerítve õket, hogy magasabb kockázatú, vagy tengerentúli befektetéseket válasszanak – derült ki egy iparági felmérésbõl.

Hasonló témákat jár körül a Magyar Biztosítók Szövetségének 2013. október 8-án megrendezésre kerülõ konferenciája. A biztosítók szerepe a gazdaság élénkítésében címet viselõ konferencián idén is az európai és a hazai biztosítási piac prominens képviselõi, szakértõi vesznek részt, hogy megvitassák az alacsony kamatkörnyezet jelentette kihívások valamint az éghajlatváltozás hatásait a biztosítók mûködésére. Az európai biztosítási piac akvizíciós trendjeirõl, a hazai piac átrendezõdésérõl is többet megtudhatnak a rendezvényre ellátogatók.

A Linklaters jogi iroda által végzett felmérébõl, amelyben Európa legnagyobb biztosítóinak 100 felsõvezetõjét kérdezték, kiderül, hogy a válaszadók 55%-a úgy véli, a jövõben nem lehet majd megfizethetõ életbiztosítási fedezetet nyújtani Európában.

Az alacsony kamatlábak negatívan érintik a biztosítók nyereségét a befektetési hozamaik, így a kötvényhozamok leszorításán keresztül. Ennek kompenzálására a biztosítók vagy a díjak emelésével, vagy alternatív befektetési lehetõségek, így részvények vásárlásával reagálhatnak, melyek volatilitása jóval nagyobb, mint a kötvényeké.

A pénzügyi válság kirobbanása óta a fejlett országok központi bankjai rendkívül alacsony szinten tartják a kamatlábakat, bízva abban, hogy az olcsóbb pénz ösztönzõleg hat a gazdaságra.

A Linklaters kutatása szerint a biztosítók 47%-a nem tarjta Európa életbiztosítási piacát életképesnek, 46% pedig kockázatosabb befektetéseket folytat az alacsony kamatok ellensúlyozására.

A válaszadók harmada más piacok felé igyekszik fordulni, több mint ötödük pedig ugyanezt tervezi az elkövetkezõ három évben. Számos cég már most is Európán kívüli piacokon keresi a jövedelmezõ üzleti lehetõséget, a magasabb hozamokat, többek között Törökországban, Ázsiában, Afrikában és Latin-Amerikában.

Európa biztosítási piacát jelenleg olyan cégek uralják, mint a német Allianz, az olasz Generali, a francia Axa, vagy a brit Prudential és Aviva.