Swiss Re: a gazdasági növekedés a nem-életbiztosításokat is fellendítheti
2013.09.27
A globális gazdaság javuló teljesítménye lendületet adhat a nem-életbiztosítási piacoknak is – nyilatkozta Kurt Karl, a Swiss Re vezetõ közgazdásza.

A kanadai Quebecben megrendezett nemzeti biztosítási konferencián a szakértõ azt mondta, hogy az Egyesült Államok gazdasági növekedése, és kisebb mértékben Európa növekedése egyaránt növelheti a biztosítók díjbevételét.

“Az USA jelenleg megfelelõen teljesít, van ugyan némi ellenszél, de növekszik” – mondta Karl. A gazdaságra és a biztosítási iparágra potenciális veszélyt jelentõ inflációtól a közeljövõben nem kell tartan Karl szerint.

Az inflációs kockázatok ugyanis jól körülhatárolhatóak, jelenleg nem kell aggódni miatta, azonban a munkanélküliség csökkenésével növekedhet az inflációs kockázat. Az egészségügyi kiadások lassabb növekedése szintén a biztosítóknak kedvezett – tette hozzá Karl. A kárkifizetések az utóbbi idõben visszafogottan alakultak, így a tartalékfeloldások is lehetõvé váltak.

A gazdasági növekedés másik akadálya, a túlzott államadósság szintén kevesebb problémát jelent. Az adóbevételek növekedése12 hónapos mozgóátlagot tekintve 12%-ra emelkedett, míg a kiadások növekedése 6%-ra csökkent. Karlk szerint az USA költségvetési hiánya gyorsan el fog tûnni, 2015-re akár egyensúlyba is kerülhet a költségvetés.

A gazdasági növekedés ellenére a biztosítási iparág számára óriási kihívást jelent az alacsony kamatkörnyezet, amely az elkövetkezõ években sem fog változni a Swiss Re közgazdásza szerint.

A biztosítóknak ebben a környezetben fegyelmezettnek kell lenniük a kockázatválllalást tekintve – fogalmazott Karl, hozzátéve, hogy a kárhányadok már most is csökkenést mutatnak.