Csökkent a háztartások rendelkezésre álló jövedelme
2011.08.01
A háztartások megtakarítási rátája stabilan 13,3 százalékos volt az euroövezetben, és 11,6 százalékra emelkedett az EU 27 tagállamát tekintve az idei elsõ negyedévben. A háztartások rendelkezésre álló jövedelme reálétéken ugyanakkor 0,3 százalékos csökkenést mutatott ezidõ alatt az euróövezetben – derül ki az Eurostat legfrisebb adataiból.

2011 elsõ negyedévében – az elõzõ negyedévhez képest - mind a lakossági megtakarítási ráta, mind a háztartások beruházási rátája stabil maradt az euróövezet 17 országában. Az EU 27 tagállamát tekintve a megtakarítási ráta enyhe emelkedést, míg a beruházási ráta csökkenést mutatott. A háztartások rendelkezésre álló jövedelme, reálértékét tekintve 0,3 százalékkal csökkent az eurózónában, amely meghaladja a tavalyi utolsó negyedéves 0,1 százalékos csökkenést.

Az adatok az EU és az Európai Központi Bank statitsztikai hivatalának (Eurostat) szezonálisan igazított, negyedéves szektorjelentésébõl származnak.

Megállt a megtakarítási ráta csökkenése

2011 elsõ negyedévében a háztartások bruttó megtakarítási rájáta 11,6 szalékos volt az EU27-et tekintve, amely enyhe emelkedést mutat 2010 negyedik negyedéves 11,2 százalékos értékéhez képest. Az eurózónában ennél magasabb, 13,3 százalékos volt a megtakarítási ráta.


Csökkent a háztartások végsõ fogyasztása

A háztartások megtakarítási rátájának euróövezeti stabilitása annak volt köszönhetõ, hogy a végsõ fogyasztási kiadások ugyanolyen ütemben csökkentek (0,3%), mint a rendelkezésre álló reáljövedelem. Utóbbi a nominális jövedelem emelkedését (0,7%) meghaladó áremelkedésnek (1%) volt köszönhetõ.


A háztartások nominális rendelkezésre álló jövedelmének emelkedését (0,7%) elsõsorban a bérek és szocilális juttatások növekedése magyarázta (0,6 százalékponttal), a nettó tulajdonosi jövedelmek, valamint az önálló vállalkozók vegyes jövedeleme szintén pozitívan befolyásolták a képet, ugyanakkor az adók és a nettó szociális jutattások csökkenése negatívan hatottak a rendelkezésre álló jövedelmek szintjére..

Háztartások beruházási rátája még mindig alacsony

Az EU27-et tekintve a háztartások bruttó beruházási rátája 8 százalékos volt az idei elsõ negyedévben, amely enyhe csökkenést mutat a három hónappal korábbi 8,1 százalékos szinthez képest. Az euróövezetben ennél némileg magasabb, 8,9 százalékos beruházási rátát mértek, amely változatlan az elõzõ idõszakhoz képest.


Az euróövezet lakossági beruházási rátájának stabilitása azzal magyarázható, hogy a nominális rendelkezésre álló jövedelem ugyanolyan ütemben (0,7%) nõtt, mint a beruházásoké (bruttó állóeszköz-felhalmozás, elsõsorban lakásoké)