Egyre nagyobb kockázatot jelent az élelmiszer-biztonság
2013.09.27
A globális élelmiszer-biztonság egyre nagyobb aggoldalommal tölti el a biztosítási ágazatot – hangzott el az Aon Benfield 13. biennáléján.

Az élelmiszer-biztonsági kérdések fó mozgatórugói közé tartozik a népesség növekedése, a jövedelem növekedése, az étrendi változások, a kereskedelmi szabályok változásai, az árak ingadozása és a kínálati oldalt súlytó természeti katasztrófák.

A jelentõs búzatermelõ régiókat sújtó közelmúltbeli szélsõséges idõjárási viszonyok miatt a búza ára jelentõsen megnõtt globálisan, amelye egyes régiókban társadalmi elégedetlenséget és politikai instabilitást szült.

Az ausztráliai Queenslandben megrendezett konferencián az Aonb Benfield Analytics ázsiai vezetõje, Rade Musulin azt mondta, hogy a globális élelmiszer-biztonság az elkövetkezõ évtizedekben komoly társadalmi, gazdasági és politikai kérdés lesz.

Ez szoros összefüggésben áll a természeti katasztrófák kockázataival, ugyanakkor jóval több embert érint globálisan, mint ahányat a ciklonok, földrengések vagy szökõárak.

A mezõgazdasági biztosítások jelenleg is védelmet biztosítanak bizonyos veszélyek – így az idõjárás, a kártevõk és a betegségek - miatt bekövetkezõ teméskiéssel szemben, ráadásul kellõen rugalmasak a különbözõ fajta áruk terén.

Musulin szerint ezek biztosítások különösen fontos szerepet töltenek be a kezdvezõtlen idõjárási körülmények idején a gazdaságok bevételeinek stabilizálásában. Szintén jelentõs a szerepük a mezõgazdaság hatékonyságának javításában, hiszen elõsegítik a gépesítéshez és öntözési rendszer kiépítéséhez szükséges források megszerzését, legyen szó hitelrõl, vagy külsõ befektetésrõl – közölte Musulin.