Lemondanánk az egészségtelen szenvedélyünkrõl plusz tíz évért cserébe?
2013.09.30
A Groupama Garancia Biztosító a Gfk-val közösen reprezentatív kutatásban vizsgálta a lakosság nyugdíjas évekre vonatkozó várakozásait. Az eredmények szerint elsõsorban az anyagi nehézségektõl félünk, a családunkkal és jó egészségben szeretnénk tölteni utolsó éveinket, és nincsenek merészebb vágyaink. Ha öt millió forintot nyernénk, azt is inkább a családra, mint egy-egy álmunk megélésre költenénk. Ugyanakkor a hosszabb életért a legtöbben lemondanának egészségtelen szenvedélyünkrõl.

A Groupama Garancia Biztosító a Gfk-val közösen reprezentatív kutatást készített arról, hogy milyen vágyai, várakozásai vannak a lakosságnak a nyugdíjas éveket illetõen. A kutatás kiemelten vizsgálta a 30-40-es korosztály véleményét, elemezve, hogy mit tart legfontosabbnak a nyugdíjas éveiben, mit tesz érte, és milyen megtakarításai vannak mindezek érdekében.

Plusz tíz évért lemondanánk egészségtelen szenvedélyünkrõl

Ma Magyarországon a társadalom nagy része elhízott vagy túlsúlyos, a felnõtt lakosság jelentõs része dohányzik, ráadásul ezek következményeivel tisztában is van. Az elmúlt években rengeteg cég, civil szervezet által kezdeményezett egészség- és sportprogram is indult, még sincs átfogó változás.
Az ellentmondásos helyzet miatt a kutatásban is feltettük azt a kérdést, hogy lemondana-e káros szenvedélyérõl (dohányzás, egészségtelen táplálkozás, helytelen életmód) plusz tíz évért cserébe, változtatna-e egy jobb életminõség érdekében? A válaszadók 87%-a igent mondott, abbahagyná rossz szokását, ha tovább élhetne. Kicsit nehezebben változtatnának az 50-60 évesek (83%) és az alacsonyabb iskolai végzettségûek (szintén 83%). A köztudatban az él, hogy a nõk egészségtudatosabbak, ennél a kérdésnél azonban nem volt a válaszok arányában eltérés a két nem válaszait figyelembe véve.

Kozák Ákos, a Gfk szakértõjének véleménye szerint „amögött, hogy tudjuk, mi lenne a megoldás, mégsem úgy élünk, egyszerûen az áll, hogy mást mondunk és mást teszünk. Mégis fontos, hogy bizonyos vezérlõ-elvek, értékek tudatosodjanak, mert csak ezek manifesztálódhatnak a késõbbiekben fogyasztói magatartássá, életstílus-jeggyé, preferenciává.”

Ha öt milliót nyernénk sem magunkra gondolnánk elsõként

A kutatás során azt is megvizsgálták, hogy mire vágynak a magyarok a nyugdíjas éveik során, mi tenné õket boldog nyugdíjassá. A legtöbben a családdal szeretnék tölteni (83%) és utazni szeretnének (61%). 

„Ugyanakkor a kutatás során kapott válaszokban az anyagi korlát folyamatosan visszatérõ elem volt, ezért megkérdeztük a válaszadókat, ha valaki nyerne öt millió forintot nyugdíjasként, mit tenne vele, hogy megnézzük, segítségével valóra váltaná-e álmait.” – mondta Garamvölgyi Zoltán, a Groupama Garancia Biztosító életbiztosítási üzletágának ügyvezetõ igazgatója.

A válaszadók legnagyobb része, közel kétharmada (65%) azt jelölte meg, hogy a családjára költené a nyereményt, nem pedig saját magára. 17%-a a válaszadóknak - ugyan második említésként - egy nagyobb utazásra indulna. A harmadik legtöbb válasz a lakásfelújításra érkezett, 8%-a a válaszadóknak otthonát szépítené. Elgondolkodtató, hogy egy másik kérdés során a nyugdíjas éveikre gondolva a válaszadók egészségre vágynak leginkább nyugdíjasként (62%), mégis egy jelentõsebb bevételbõl mindössze 4%-uk költene egészségmegõrzõ kezelésekre.

Kozák Ákos szerint a nemzetközi felmérések is folyamatosan azt mutatják, hogy a család mindig az elsõ helyek egyikén van. Ugyanakkor véleménye szerint a magyar közgondolkodást azonban nem ezek a spirituális elvek, értékek irányítják. Annál inkább az anyagi javakhoz való hozzáférés korlátosságának mértéke, nem is feltétlenül a konkrét szerzési vágy, hanem a lehetõség. Az biztosan igaz, hogy a válság okán az emberek felértékelték a közvetlen környezetükben élõk iránti gondoskodást, nõtt az aggodalom.