A középvállalkozói körben a legkeresettebb a faktoring szolgáltatás
2013.10.01
A középvállalkozói körben nõtt leginkább a TakarékFaktorház vevõkövetelések vásárlásán alapuló faktoring forgalma, amely idén várhatóan 40 százalékkal meghaladja az elõzõ évit, derült ki a TakarékBank leányvállalatának féléves beszámolójából. A mikro vállalkozásokra szabott új „dobozos” faktor ajánlattól ugyanakkor azt várja a társaság, hogy egyszerûsített igénybevételi lehetõség miatt, a 2,5 százalékos kamatozású, kedvezményes hitelprogram mellett is keresett lesz.

Leginkább a 300-800 millió forint árbevételû, középvállalkozói rétegbe sorolható társaságok körében nõtt meg a kereslet a TakarékFaktorház alternatív, rövid lejáratú finanszírozásként kínált szolgáltatása iránt. A TakarékBank 100 százalékos tulajdonában lévõ faktorcég forgalma az idei elsõ félévben lényegesen meghaladta a korábbi évekét, az év végére pedig – várakozása szerint – az éves tervet mintegy negyedével felülmúlva - közel 40 százalékkal nagyobb forgalmat bonyolítanak le, mint egy évvel korábban.

A vevõkövetelések faktorcégeknek történõ eladásán alapuló finanszírozási forma egyike a leghatékonyabb likviditásmenedzselési megoldásnak a kis- és középvállalkozások számára. A TakarékFaktorháznál a dinamikusan növekvõ forgalomból az ipari és mezõgazdasági vállalkozásokra jutó részarány mutat egyértelmû növekedést.

„A takarékszövetkezetek ügyfelei között jelentõs számú mezõgazdasági vállalkozások körében is keresett például a Faktorház speciális, az uniós támogatások elõfinanszírozására alkalmas faktoring ajánlata” – emelte ki Szabó Levente a TakarékBank vezérigazgatója, a TakarékFaktorház elnöke, aki szerint a kedvezményes jegybanki hitelprogram mellett jól elfér a faktoring, amely adott esetben gyorsan és rugalmasan reagál az ügyfél különleges igényeire is, így kiegészítõ finanszírozási lehetõséget kínál a likviditás biztosítására.

A Bank és a takarékszövetkezetek együttes ügyfélszerzõ munkájának eredményeképpen nõtt az elmúlt hónapokban a faktorálásba bevont ügyfelek száma. Az ügyfélszám további emelkedéséhez vezethet a Faktorház kifejezetten mikrovállalkozások számára kifejlesztett „dobozos” szolgáltatás, amely egyszerûen igénybe vehetõ, gyors finanszírozást biztosít a megcélzott vállalkozások számára.

A TakarékFaktorház faktoring szolgáltatását alkalmazó vállalkozások szektor szerinti megoszlása egyenletes, egyetlen ágazat sem került tiltott kategóriába.

„A TakarékFaktorház – a portfólió szórtságának megtartása mellett – tervezi megháromszorozni forgalmát a következõ 5 éven belül, amire lehetõséget ad, hogy az igen sokszínû partneri körrel rendelkezõ szövetkezeti hitelintézetek az integrációs együttmûködés megújulásával a jövõben sokkal egyszerûbben és hatékonyabban tudják igénybe venni a TakarékBank és kapcsolt vállalkozásainak szolgáltatásait” - mondta Szabó Levente.