EIOPA: nem szabad felhígítani a biztosítási szabályokat
2013.10.01
Az Európai Unió top biztosítási szabályozó hatósága hétfõn arra figyelmeztette a tagországokat, hogy nem szabad felhígítani a biztosítókra vonatkozó szabályokat, amely elegendõ tõke tartására és a kötvénytulajdonosok védelmére kényszerítené az ágazatot.

Gabriel Bernardino, az Európai Biztosítás-és Foglalkoztatóinyugdíj-hatóság (EIOPA) elnöke szerint sürgõsen véglegesíteni kell a Szolvencia II szabályokat. Az Európai Parlament és a tagállamok közötti tárgyalások ott ragadtak le, hogy mennyi tõkét kell tartalékolniuk a biztosítóknak olyan termékek esetében, amelyek hosszú távú garantált hozamot ígérnek.

Az EIOPA kompromisszumos megoldást terjesztett elõ, azonban a jogalkotók szerint a tagállamok a szabályok gyengítésében érdekeltek. Bernardino azonban aggodalmát fejezte ki az EP-nek a kalibrálásokat érintõ javaslatok miatt.

A biztosítástechnikai tartalékokkal nagyon körültekintõen kell bánni, hiszen ez az alapja az ügyfelek védelmének – tette hozzá Bernardino.

A Szolvencia II szabályai már évek óta készülnek, azonban a bevezetés dátumát még nem sikerült kitûzni, amely bizonytalanság között tartja az ágazatot, miután több millió eurót költöttek a felkészülésre.

A piac töredezettségének elkerülése érdekében sürgõsen ki kell tûzni a határidõt, véget kell vetni a szabályozási bizonytalanságnak, mivel az hatással van a biztosítók befektetéseire is – véli Bernardino.

Stressz teszt

A Szolvencia II kifinomultabb megközelítést alkalmaz a kockázatok mérésére, ugyanakkor a biztosítók továbbra is arra panaszkodna, hogy az új rendszer túl bonyolult.

„Nem csak magasabb tõkekövetelménnyel, de több korlátozással is szembe kell néznünk, amely tovább növeli az üzleti modell komplexitását” – mondta Oliver Baete, a legnagyobb európai biztosító, az Allianz elnökségi tagja, hozzátéve, hogy korábban, CFO-ként a napja 20%-át tölötte az új szabályok tanulmányozásával, minden hétfõn 150 oldalnyi anyagot kellett átolvasnia.

Bernardino elmondta, hogy a biztosítók jövõre átfogó stressz-tesztnek lesznek alávetve, amelyben a fõ hangsúlyt az alacsony kamatlábak kapják majd. Piacelemzést és kockázatelemzést követõen ugyanis az EIOPA a hosszú ideig tartó alacsony kamatkörnyezetet azonosította be az uniós biztosítási piacra leselkedõ legnagyobb potenciális veszélyként.

Az egyes cégekre vonatkozóan azonban nem fog közzétenni vizsgálati eredményeket az EIOPA.