Felértékelődik a faktoring szerepe a gazdaságban
2020.03.24

A CIB előrejelzése szerint a koronavírust övező gazdasági környezetben felértékelődhet a faktoring fontossága. A vevőkövetelések finanszírozásának folyamatosan növekvő hazai piacán a CIB Bank a faktorált állomány 10 százalékot meghaladó piaci részesedésével a harmadik legnagyobb szereplő volt 2019-ben. Ezzel a CIB faktoring üzletága történetének legjobb évét zárta.

A Magyar Faktoring Szövetség adatai szerint jelentősen nőtt az exportügyletek finanszírozási igénye. A 2018-as 4% után 2019-ben 9%-át adták az exporthoz kapcsolódó faktorálások. A piacon 2019-ben 2847 milliárd forint volt a faktorált forgalom, míg a faktorált állomány bruttó 319,8 milliárd forintot tett ki, nettó 268 milliárdos érték mellett. A CIB forgalma tavaly a 2018-as rekordévet is túlszárnyalta közel 190 milliárdos forgalommal és bruttó közel 35 milliárdos (nettó közel 30 milliárdos) állománnyal.

A faktoring rugalmasan kialakított finanszírozási forma, amely már pusztán a vevőkövetelések fedezetével elérhető. Növeli a beszállítói helyzetben lévő cég likviditását, ezáltal versenyképességét is. A faktorálás során a Bank finanszírozást ad az ügyfél követelésállományára, és akár mentesíti a vevők fizetési kockázata alól is. Ez a finanszírozási forma nemcsak a kis- és közepes vállalkozások számára előnyös, hanem akár a nagyobb cégeknek is, hiszen így ügyfeleinknek nem kell kivárniuk a vevőkkel leszerződött 30-90 nap fizetési futamidőt, hanem a Banktól azonnal pénzükhöz jutnak.  

A forgalom mintegy kilencven százalékát a belföldi faktoring tette ki, ám fontos változás, hogy az exportügyletekhez kötődő forgalom négy százalékról kilenc százalékra nőtt. Pozitív folyamatok, hogy a mikro-, kis- és közepes vállalatok részesedése is jelentősen nőtt ebből a forgalomból, ami arra utal, hogy ezek a vállalkozások erősödő mértékben vették ki részüket a gazdaság tavalyi növekedésből. Ha az iparág szerinti megoszlást nézzük, az ipari vállalkozások a forgalom csaknem felét adják, míg a mezőgazdaság, az építőipar, a kereskedelem és a szolgáltatás adja a maradék ötven százalékot.

„A CIB Bank a faktoringpiac stabilan vezető szereplője. Pénzügyileg kiszámítható, szakértő és értékteremtő szolgáltatást nyújtunk ügyfeleinknek faktoring és egyéb termékeinken keresztül. A koronavírus gazdasági hatásait követően ezeknek a szolgáltatásoknak felértékelődik a szerepe, ugyanis nagyban hozzájárulnak a vállalkozások kiszámítható pénzügyi működéséhez” – mondta Deme Géza, a CIB Bank faktoring üzletágának vezetője.