Mindenen lehet majd fizetni, ami internethez tud csatlakozni
2013.10.02
A jövõben egyáltalán nem lehetetlen, hogy akár az okos hûtõnkön, az interneten keresztül rendeljük meg és töltsük fel az éppen elfogyott tej készletet. A mobilfizetés, amely egyre nagyobb teret nyer a fizetési tranzakciók között, már most is számos lehetõséget nyújt az innovatív megoldásokat elõnyben részesítõk számára.

A MasterCard célja, hogy a jövõben minden internethez kapcsolódó eszközön vásárolni is tudjanak majd a felhasználók, de a kártyatársaság már a jelenben is számos megoldást dolgozott ki, hogy a felhasználókat felkészítse a holnap fizetési technológiáinak használatára. A távoli fizetést lehetõvé tévõ MasterCard Mobile már több mint 200.000 felhasználó telefonján van jelen. A fõleg webshopos fizetésre, számlafizetésre és egyenleg feltöltésre alkalmas megoldást a látogatók is kipróbálhatják a SMARTSHOW-n, október 4-én és 5-én a Millenáris Parkban.

A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb adatai szerint már több mint 21.000 egy érintéses technológiával mûködõ terminál található országszerte, amely közeli fizetést tesz lehetõvé a felhasználók számára. Az egy érintéses fizetés egyre népszerûbb Magyarországon, az ilyen típusú technológián alapuló PayPass bankkártyák száma idén átlépte az egymilliós határt az MNB adatai szerint.

Az egy érintéses fizetés nem csak bankkártyával, hanem mobiltelefonon keresztül, a bankkártya regisztrálásával is lehetséges. A MobilTárca Szövetség szervezésében, a magyarországi mobilszolgáltatók, a MasterCard, az OTP Bank és a Supershop hûségprogram részvételével indított kísérleti program keretében jelenleg ezer felhasználó teszteli a mobiltelefonos közeli fizetés elõnyeit.

„A bankkártyák telefonba költözése egyszerûsíti a fizetési folyamatot azáltal, hogy elég egyetlen eszközt magunknál tartanunk, és ha fizetni akarunk, akkor azonnal és egy helyen választhatunk az összes bankkártyánk közül, így kényelmes és biztonságos fizetési módot nyújt a felhasználóknak” -– mondta Szetnics László, a MasterCard Europe mobilfizetésért felelõs regionális vezetõje.

A mobiltelefonba regisztrált bankkártya azért is hasznos, mert a statisztikai adatok azt mutatják, hogy amíg a bankkártya elveszítését átlagosan másfél óra múlva veszi észre a tulajdonos, addig ez az idõtartam mobiltelefon esetében alig 20 perc. Jelentõsen rövidül tehát a kártyahasználat letiltásáig tartó idõtartam is.

Az eNet felmérése szerint a magyar felnõttek 29 százalékának volt okostelefonja tavaly év végén, közülük a felhasználók 60 százaléka használja internetezésre a telefonját. A MasterCard által jóváhagyott, NFC fizetésre is alkalmas mobiltelefonok száma is jelentõs: 2013-ban már 20 gyártó 150 típusú készüléke kapta meg a MasterCard jóváhagyását. Független kutatások szerint 2014-ben minden ötödik mobil, azaz összesen 300 millió készülék lesz NFC képes. Ami az elfogadó terminálokat illeti, 2016-ra a kereskedõi egységek 85%-a lesz érintés nélküli fizetésre, így a mobilfizetésre is alkalmas.