Egy megtakarítás, ami milliókat fizet, ha meghalsz
2016.02.16
Ha egy unit-linked típusú biztosításon keresztül takarítunk meg, nem árt tudni, hogy jár hozzá egy kockázati szolgáltatás is, ami azt jelenti, hogy a biztosító a megtakarításunk mellett fizet egy bizonyos összeget, ha meghalunk. Persze ez nincs ingyen, és nem is minden esetben van bármilyen halálra fedezet - írja a portfolio.hu.

Fix díjas

A legegyszerûbb unit-linked termékekbe foglalt kockázati alapbiztosítások azok, amelyek kortól, nemtõl, foglalkozástól (majdnem) függetlenül egységes kockázati díjért cserébe nyújtanak kockázati védelmet. Jellemzõen ezek a biztosítások fix biztosítási összeget is fizetnek a tartam alatt, ha ezen növelni szeretnénk, kiegészítõ elemeket kell kötnünk a szerzõdésbe.

Változó díjas

Gyakrabban fordul elõ az a változat, amely a biztosított életkorának megfelelõen növeli a kockázati díjat. Ezek jellemzõen részletes, évekre lebontott táblázatokban taglalják, hogy milyen biztosítási összegért milyen kockázati díjakat kell fizetnie a szerzõdõnek. Ez a változat alacsonyabb életkor esetén kedvezõbb, idõsebb korban viszont magasabb költséget jelenthet fix díjas versenytársainál.

A kockázati biztosítások egy részével ellentétben unit-linked biztosításoknál nem jellemzõ, hogy orvosi vizsgálatra kell mennünk a szerzõdéskötés elõtt.