Globális átrendezõdés az ATM-iparágban: a multik elhagyják Európát
2013.10.02
Az elmúlt egy-másfél év legnagyobb tanulsága, hogy a nagy nemzetközi vállalatok elhagyják a fejlett európai és tengerentúli piacokat, ezzel szabadítva fel erõforrásokat a fejlõdõ ázsiai és dél-amerikai piacokra történõ belépésre. A megüresedõ pozíciókat a nemzeti piacokat és a helyi igényeket ismerõ, azokat költséghatékonyan kielégíteni képes helyi vállalatok veszik át. „A készpénz-logisztikai és ATM-üzemeltetõ iparág teljes, globális átrendezõdés elõtt áll, a folyamat már idehaza is elindult” – hangsúlyozta Kárpáti Balázs, a Brink’s C.L. Hungária Zrt. tulajdonos-vezérigazgat ója a Budapesten immáron negyedik alkalommal megrendezett Cash Management konferencián.

A multinacionális szolgáltatóknak a váltásra a végsõ lökést a bankokat súlyosan érintõ, majd rajtuk keresztül a készpénz-logisztikai iparágba is begyûrûzõ válság adta meg. A legnagyobb, nemzetközi vállalatok tevékenységüket a válságtól kevésbé érintett, gyorsan fejlõdõ készpénz-logisztikai piaccal rendelkezõ területek felé csoportosítják át a fejlett piacokról: a legnagyobbak közé tartozó G4S és Brink’s párhuzamosan hagyja ott Lengyelországot, miközben az elõbbi cég Kanadában, az utóbbi Németországban is leépíti tevékenységét. Mindkét cég esetében közös vonás, hogy tevékenységüket Dél-Amerikába – Brazíliába és Mexikóba – helyezik át, az Európában megüresedõ pozíciókat pedig helyi cégek töltik fel a multinacionális vállalatok nemzeti leánycégeinek felvásárlásával.

A tendenciába Kárpáti Balázs szerint tökéletesen illik a Brink’s C.L. Hungária Zrt. tulajdonosváltása: a hazai piacon stabil pozíciókat építõ cég részvényeit az anyavállalat a hazai piacot ismerõ jelenlegi menedzsmentnek értékesítette szeptember közepén, amivel a vállalat a hazai értékszállítási és készpénz-logisztikai piac legnagyobb, magyar magántulajdonban lévõ vállalatává vált.

„A piaci elõrejelzések ugyanakkor további fejlõdést vetítenek az ATM-iparág elé. 2018-ig 40 százalékot meghaladó növekedés várható, a készülékek száma világszerte el fogja érni a 3,7 millió darabot. A növekedés elsõsorban a fejlõdõ piacokat érinti majd, Afrikában és Ázsiában elérheti a 75 százalékot, de Európában is 5,2 százalékkal nõtt a berendezések száma csak az elmúlt két évben” – érzékeltette a piacban rejlõ lehetõségek Kárpáti Balázs.

Az ATM-ekbõl történõ készpénzfelvétel ezen idõsáv alatt várhatóan 65 százalékkal emelkedik majd. Az ügyfelek a bankfiókok használata helyett egyre inkább a készpénzkiadó automaták kínálta gyorsabb és kényelmesebb megoldást részesítik elõnyben. „Ma már Magyarországon is van olyan pénzintézet, ahol a készpénzmozgás az ATM-ek esetében magasabb, mint a bankfiókokban” – hangsúlyozta a tulajdonos-vezérigazgató.

Az európai piacok tekintetében Kárpáti Balázs kiemelte, hogy a készpénz-logisztikai és ATM-üzemeltetõ cégeknek elõre kell menekülniük: a pénzintézetek egyre inkább keresik az innovatív megoldásokat nyújtó partnereket. A legnagyobb kihívás, hogy a szolgáltatók olyan megoldásokat kínáljanak a bankoknak – akár még saját kárukra is –, amelyekkel csökkenteni lehet a rendszerben tétlenül álló készpénz mennyiségét. „Ez a szállítási munkák volumenét idõvel csökkenti, de ezt az ûrt kitöltheti az egyéb szolgáltatások biztosította bevétel. Legyen szó távfelügyeletrõl, vagy teljes körû üzemeltetésrõl” – mutatott rá a hazai piacokon stabil pozíciókat kiépítõ vállalat vezetõje.