Magyar vállalatok is biztosíthatók terrorizmus ellen
2013.10.03
Kenya, Thaiföld, Egyesült Államok: a globalizálódó terrorszervezetek idén több, korábban biztonságosnak vélt országban aktivizálták magukat, jelentõs kárt okozva nemzetközi vállalati érdekeltségekben. Vajon mi biztosítja krízishelyzetben a céges érdekeltségeket? Az AIG vállalati vagyonbiztosítási speciális szolgáltatásai szélsõséges körülményekre is nyújtanak megoldást – már Magyarországon is.

Bár az elmúlt évek terrorcselekményei, polgárháborús eseményei a Közel-Keletre koncentrálódnak, egyre több új ország és annak vállalati értékei kerültek krízishelyzetbe az elõzõ egy évben. „A vállalati alap-vagyonbiztosítás nem fedezi sem a háborúk, sem a terrorizmus okozta károkat, miközben globális hatású szélsõséges politikai folyamatok – például az Arab tavasz, illetve a nemzetközi terrorizmus – eredményeként mára tízmilliárdokban mérhetõ kár vagy üzemi veszteség keletkezett a nemzetközi vállalatok eszközeiben” - mondta el Kollár Tamás. Az AIG vagyonbiztosítási igazgatója szerint a kiemelt kockázatú vagyont kezelõ multinacionális vállalatok – reptér-üzemeltetõk, szállodaláncok, bevásárlóláncok vagy pénzügyi intézetek – a legveszélytelenebbnek tûnõ országokban, így Magyarországon is, biztosítják vállalati értékeiket hasonló esetekre.

A szakértõ szerint a krízisek által leginkább érintett régiókban, például a Közel-Keleten, tevékenykedõ multinacionális vállalatok között ma már bevett üzleti gyakorlat különbözõ speciális vagyonbiztosítások alkalmazása, amelyek akár olyan szélsõséges helyzeteket kezelnek, mint a kritikus infrastruktúrák elleni támadások, az emberrablás, vagy más terrorcselekmények és azok pénzügyi, piaci következményei.

„Nem mindegy, hogy mennyit fizet a vállalat például egy terrortámadás után. Az AIG által kínált vállalati vagyon- és technikai biztosítási megoldások jelentõsen csökkenthetik a terrorizmussal összefüggõ kockázatokat, és az ezekkel kapcsolatos veszteségeket, ezért egyre népszerûbbek a konfliktuszónákban vagy azok környékén mûködõ leányvállalatok körében” - mondta el a szakértõ.