Széles társadalmi középosztályhoz szoktak a biztosítók - ennek vége!
2013.10.08
Jelentõs piaci átrendezõdésre nem, azonban a konszolidáció lassú beindulására számítanak a biztosítási piac szereplõi középtávon – hangzott el a MABISZ negyedik alkalommal megrendezett biztosítási konferenciáján, Budapesten.

Az elsõ kérdés, amit a kerekasztal négy résztvevõje megvitatott, a piac szerkezetében várható változások voltak. Erdõs Mihály, a Generali Providencia elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a piacon valóban élesedik a verseny, az elmúlt öt évben 5 százalékponttal csökkent a koncentráció, a régió legkompetitívebb piaca vagyunk. A számoknál tartva azt is megjegyezte, hogy a legutolsó adatok szerint 14 társaság mûködik ma a piacon 1% alatti piaci részesedéssel. Erdõs konklúzióként elmondta, hogy nem számít drasztikus változásra a piaci szereplõk számát tekintve, a kis szereplõk szerinte megtalálják a sikeres niche-piacokat, mindössze az üzletpolitika, az árazás újragondolásásra lehet számítani középtávon.

Lesújtó statisztikával folytatta Kuruc Péter, K&H Biztosító élet- és bankbiztosítási üzletág vezetõje, miszerint a hazai biztosítási piac egy közepes méretû belga biztosító éves profitját produkálja. Ezen a piacon a nagy termékpalettával dolgozó biztosítók nem tudnak fennmaradni, csak a specializálódás a kifizetõdõ számukra – fogalmazott Kuruc.

A lakossághoz viszonyítva arányosnak tartja a biztosítók számát, mégis úgy véli, hogy eljött az idõ a konszolidációra a QBE Insurance (Europe) Limited Magyarországi Fióktelepének vezérigazgatója. Dénes Attila szerint a gyorsan változó jogszabályok és a tulajdonosok felõl is nagy a nyomás – a különadóval nem lehet sokáig takarózni már.

A Groupama Garancia Biztosító vezére, Yann Armand Ménétrier 4-5 éven belül konszolidációt jósol, ahol az üzleti modellek átalakítására lesz szükség a profitabilitás megõrzése érdekében.

Az igen gyenge növekedési és profitabilitási kilátásokat tekintve Kuruc elmondta, hogy õ már évek óta nem figyeli a díjbevétel mutatókat az életbiztosítások esetében, hiszen inkább az a lényeg, hogy összesen mekkora vagyont bíznak az ügyfelek a biztosítókra. Az elmúlt években sajnos azt lehet látni, hogy többet vittek ki a szektorból, mint amennyit behoztak. Ennek hatalmas lökést adott a végtörlesztés is. Kuruc szerint az élet területen átrendezõdés zajlik, ahol az látszik, hogy a banki csatornát választó biztosítók jobban teljesítenek, mint az alkuszi/brókeri csatornát választók. Kuruc ennek a paradigmaváltásnak, trendnek a folytatását várja.

A nem-élet terület kapcsán Dénes elmondta, hogy a QBE a régiós országokban is jelen van, ahol ugyanazt az üzleti modellt, gyakorlatot követve mégis jobb eredményt érnek el, mint hazánkban, ami a széles gazdasággal fennálló erõs korrelációval magyarázható. Kitörési pontot egyedül a kiegészítõ biztosításokban, kiterjesztett garancia, szakmai felelõsség- és mezõgazdasági biztosításokban lát Dénes. Utóbbi ugyan még veszteséges piac, azonban támogatva van és fejlõdni fog, amit az éghajlatváltozás is indokol.

Erdõs a kilátások kapcsán kiemelte, hogy sajnálatos folyamatok zajlottak le a magyar társadalom szerkezetében az elmúlt években. A középosztály elvékonyodott, egy része feljebb került, egy része lecsúszott, de a széles alsó réteg helyzete még tovább romlott. A széles középréteghez szokott biztosítóknak tehát meg kell találnunk azt a termékfejlesztési és értékesítési irányt, ami az új ügyfélszerkezetnek megfelel.