Nagyobb biztonságban a befektetési alappiacon
2013.10.09
Egyszerûbben bõvíthetik a lakosság számára kínált befektetési alapok választékát a forgalmazók, a befektetési jegyek és a pénz mozgásának közvetlen összekapcsolása révén pedig még biztonságosabbá válik a hazai befektetési alapok piaca a Központi Elszámolóház és Értéktár – a tervek szerint – novemberben élesedõ új elektronikus kereskedési platformja révén. A már egy ideje tesztelés alatt álló megbízáskezelõ és tranzakció-irányító rendszerhez folyamatosan csatlakoznak a befektetési alapkezelõk, a letétkezelõk és az alapokat forgalmazó brókercégek, illetve bankok. Az új rendszerre alapozva a piaci szereplõk tovább fejleszthetik szolgáltatásaikat és kedvezõbb feltételeket kínálhatnak a befektetõknek.

A lakosság hazai befektetési alapokban lévõ vagyona hét hónap alatt mintegy 700 milliárd forinttal nõtt, s a megtakarítások havi beáramlása – bár tavasz óta csökkent a dinamikája - még a nyári hónapokban is 40-50 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbi volument. A lakossági befektetõk aktivizálódásával együtt járt a kisösszegû tranzakciók számának dinamikus növekedése, így nõtt a jelentõsége a forgalom minél biztonságosabb, automatizált lebonyolításának, az adatok elektronikus feldolgozásának. Ezt alapozza meg a Központi Elszámolóház és Értéktár (KELER) Zrt. rendszere, amelyhez csatlakozva a piaci szereplõk – középtávon – a jelenleginél kedvezõbb feltételeket biztosíthatnak a kisbefektetõknek is.

Az új rendszer révén megszûnhet a befektetési jegyek forgalmazásához kapcsolódó mûveletek kézi rögzítése, s faxolás helyett az adatok már az elektronikus rendszer révén jutnak el a célállomásig. „Európai szintû technológiát honosítunk meg az új platformmal, s a piaci szereplõkkel folytatott többkörös egyeztetés eredményeképpen az új szolgáltatás ára is kedvezõ – mondta Csiszér Péter, a KELER stratégiai és ügyfélkapcsolati igazgatója, aki szerint, a rendszer használatának díjai nemzetközi összehasonlításban versenyképesek és megtérülnek,a csatlakozással megtakarítható költségek révén.

A munkafolyamatok racionalizálására teremt lehetõséget többek között az is, hogy tavasszal már alapjaiban elkészült rendszert, további fejlesztésekkel, képessé teszi a KELER a forgalmazói jutalékok elektronikus meghatározására és az ezt tartalmazó kimutatások elkészítésére. A piaci igényeken alapulva lehetõség lesz a befektetési jegyek közötti átváltási (switch) ügyletek automatikus lebonyolítására és az árfolyamok jelentésére is. A folyamatok biztonságát pedig tovább fokozza, hogy a bevezetendõ automatizmus következtében a piaci szereplõk nem futják egymás kockázatát, közvetlenül összekötõdik a befektetési jegyek és ellenértékük mozgatása. Az új platformhoz való csatlakozás elõnyös a forgalmazóknak, hiszen sztenderd folyamat mentén, egyszerûen bõvíthetik a kínált alapok választékát, könnyebben ajánlhatnak a betérõ kisbefektetõknek testreszabott alapokat, de a rendszer hatékony eszköz az alapkezelõk számára is értékesítési csatornáik bõvítésére.

Az elektronikus platform akkor korszerûsíti majd a befektetési jegyek adás-vételének folyamatát, ha a jelenlegi forgalom minél nagyobb része terelõdik rá, illetve a piaci szereplõk közül mind többen csatlakoznak hozzá. „A rendszer elterjedésével a magyar alappiac a folyamatok minõsége és költsége alapján is versenyképes lesz Európában és lehetõséget teremtünk a piaci szereplõknek szolgáltatásaik dinamikusabb fejlesztésére, költségeik optimalizálására, vagy akár díjaik csökkentésére is” – mondta Csiszér Péter.