Lízingpiac: élénkülõ kereslet az üzleti szférában
2011.08.02
Tartósnak mutatkozik a fellendülés a flottafinanszírozásban, hiszen a szegmens forgalma 30 százalékot lépett elõre, míg a lakossági gépjármû-finanszírozás piaca 2010-hez képest 12 százalékkal zsugorodott. Számottevõ, 25 százalékos bõvülés figyelhetõ meg a kishaszongépjármû-eladások terén, míg a kihelyezések a fuvar- és tehergépjármûvek esetében 46 százalékkal, a mezõgazdasági gépek piacán pedig 78 százalékkal emelkedtek. Mindez jól mutatja, hogy az év elsõ felében az elõzõ évhez képest a lízingpiac növekedése az üzleti szférában már jól érzékelhetõ, a lakosság hitelfelvételi hajlandóságában azonban nem történt érdemi elmozdulás.

2011 elsõ hat hónapjában az értékesített új személygépjármûvek száma az elõzõ év hasonló idõszakához képest enyhén, 7 százalékkal nõtt. Az értékesített darabszámok alakulása viszont 2011-ben érdekes kiegyensúlyozottságot mutat: az év elsõ két negyedévében nagyjából azonos mennyiségû gépjármû talált gazdára. Míg a magánszemélyek gépjármûvásárlási kedve továbbra is nagyon alacsony, az üzleti szféra élénkülõ keresletét jelzi az értékesített kishaszonjármûvek növekvõ darabszáma, mely az elõzõ évhez képest 25 százalékot meghaladó mértékben emelkedett.

„Az üzleti szférában megfigyelhetõ növekedés a mai piaci környezetben már számottevõnek tekinthetõ” – emelte ki Anderle Ádám, a Lombard Lízing Csoport vezérigazgató-helyettese. „A jelenlegi piaci tendenciákat teljes mértékben alátámasztják a Lombard tapasztalatai, hiszen továbbra is a céges vásárlók adják a piac mintegy 70 százalékát”.

A lakossági gépjármû-finanszírozási piac azonban továbbra is nagyon szûk, sõt, 2011 elsõ hat hónapjában a tavalyi év hasonló idõszakának rendkívül alacsony bázisértékeihez viszonyítva is további 12 százalékot esett. A lakosság hitelfelvételi kedvében érdemi elmozdulást láthatóan ez az idõszak sem hozott. „Némi pozitívumot jelent, hogy 2011 második negyedévében az elõzõ három hónaphoz képest a finanszírozott gépjármûvek értékében 10 százalékot meghaladó növekedés érzékelhetõ” – értékelte a helyzetet a vezérigazgató-helyettes. „Meglátásunk szerint azonban a 230 forint feletti svájci frank miatt június végén kialakult árfolyamsokk még befolyásolhatja ezt a tendenciát”.

A várakozásoknak megfelelõen, tartósnak mutatkozik a fellendülés a flottafinanszírozásban: a tavalyi év azonos idõszakához képest 30 százalékkal nagyobb forgalmat realizáltak a piaci szereplõk. A növekedéssel a flottafinanszírozás immár 40 százalékos részaránnyal bír a teljes új gépjármû-finanszírozáson belül.

A nemzetközi fuvarozás dinamikus fejlõdése, illetve az elmúlt években visszafogott eszközpark-cserék miatt a tehergépjármû értékesítési piac továbbra is imponáló növekedést mutat. Ezt támasztja alá az is, hogy amíg 2010 elsõ félévében mindössze alig 900 új tehergépjármûvet értékesítettek, addig 2011 azonos idõszakában ez a szám már megközelíti az 1900-at, ami több mint 108 százalékos növekedést jelent. Eközben a fuvarpiacra és a tehergépjármû-beruházási kedvre negatív hatást gyakorolnak a rendkívül magas, továbbra is emelkedõ tendenciát mutató üzemanyagárak.

A pozitív fuvar- és tehergépjármû-piaci trendek továbbra is kedvezõen hatnak a lízingpiacra. Bár a növekedés üteme lassult 2011 elsõ negyedévéhez képest, 2011 elsõ félévében a tehergépjármû szegmensben a kihelyezések továbbra is több mint 46 százalékkal növekedtek 2010 azonos idõszakához viszonyítva. Anderle Ádám szerint a Lombard idei növekedését sikerrel alapozta meg budapesti értékesítési kompetenciájának bõvítése, valamint szorosabb együttmûködése a piac szereplõivel, így a csoport a fuvar- és tehergépjármûvek szegmensében mára közel 8,2 százalékos piaci részesedést ért el.

A mezõgazdasági gépek piacán a terményárakban tapasztalható kedvezõ kilátások pozitívan hatnak a beruházási hajlandóságra. A traktorpiac szinte megduplázódott, és kombájnból is lényegesen többet adtak el az idén, mint egy évvel korábban. A gépeladások élénkülése kedvezõen hat a lízingpiacra: a kihelyezések 78 százalékkal magasabbak a tavaly félévi adatokhoz képest.

Az építõipari és útépítési beruházások elmaradása és a bizonytalan állami és uniós támogatások miatt az építõgép szegmensre továbbra sem jellemzõ a fellendülés. Piaci információk szerint az építõgép-értékesítések tovább csökkennek 2010-hez képest. „A lízingpiac teljesítménye 2011 elsõ félévében ugyan kicsit több mint 7 százalékkal növekedett 2010 azonos idõszakához képest, azonban ez a szegmens még így is igen szûknek nevezhetõ a 2007, 2008, sõt, még a 2009 évi teljesítményekhez képest is” – véli a Lombard Lízing Csoport vezérigazgató-helyettese. „Ezzel együtt, a Lombard továbbra is stabil és aktív szereplõje az építõgép szegmensnek; piaci részünk 2011 elsõ félévét tekintve 6,2 százalék”.