Holnap indul az Elsõ Országos Középiskolai Pénzügyi-Gazdasági Verseny
2013.10.09
1120 négyfõs, 14–20 éves középiskolásokból álló csapatok részvételével, október 10-én egy internetes elõselejtezõvel elindul a harc a fejenként 100 ezer forintból, egy-egy okostelefonból és további értékes ajándékokból álló fõdíjért a PénzSztár nevû, Elsõ Országos Középiskolai Pénzügyi-Gazdasági Versenyen.

Örömteli, hogy a verseny az ország összes középiskolájának közel egyharmadát mozgatta meg, s emellett két határon túli magyarlakta településrõl is érkeztek jelentkezések – közölte a versenyt szervezõ TAS-11 Kft. ügyvezetõje, Kerekes György. Az október 6-ai határidõig indulási szándékát jelzõ 1120, egyenként négyfõs csapat 325 magyarországi, 2 zentai és 1 székelyudvarhelyi középiskolából került ki. A legtöbb, 195 csapat budapesti, míg Pest megyébõl 93-an, Borsod-Abaúj-Zemplén megyébõl pedig 73-an regisztráltak.

A kétfordulós, október 10-én és 17-én megrendezendõ internetes elõselejtezõn dõl el, hogy területi alapon, Budapestrõl és a 19 megyébõl melyik öt-öt – összesen száz – legjobb csapat kerül be a fõvárosban és a megyékben november 7-én sorra kerülõ selejtezõbe. Az ott elért eredmények alapján 28 csapat mehet tovább a 7 magyarországi régióban november 21-én lebonyolítandó, 4-4 csapatos regionális középdöntõbe: a budapesti és a megyei gyõztesek, illetve rajtuk kívül 6 régióból az oda tartozó 3-3 megye legjobb második helyezettje, a közép-magyarországi régióból pedig a budapesti és a Pest megyei 2. helyezett. Innen a legjobb 7 csapat jut tovább a december 5-ei budapesti, országos elõdöntõbe, amelynek legjobb 4 csapata mérkõzik meg a december 19-ei országos döntõben.

Nemcsak a gyõztesek és felkészítõ tanáraik kapnak értékes díjakat, nyereményeket, hanem a további 2–8. helyezettek és tanáraik is, a versenyt támogató társaságok jóvoltából. A díjak, nyeremények listája a verseny honlapján, a www.penzsztar.hu címen olvasható.

„A takarékszövetkezetek tudatosan építik a jövõbeni ügyfélkörüket: az általános iskolásoknak takarék matricát kínálnak, a középiskolásoknak pénzügyi oktatást nyújtanak” – indokolta a fõ, gyémánt fokozatú támogatók egyike, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség ügyvezetõje, Varga Antal, miért tekintették szívügyüknek a Magyarországon eddig páratlan verseny anyagi feltételeinek elõteremtését.

„Számomra ez személyesen is nagyon szimpatikus kezdeményezés, mert négy, 8 és 18 év közötti gyermek apjaként látom, hogyan tanulnak meg szülõi segítséggel bánni a zsebpénzzel: ami a fagyizással kezdõdik, a »gyûjtök egy kerékpárra, gyûjtök egy pianínóra« tervekkel folytatódik, majd elõbb-utóbb a »lakásra gyûjtök« tervekbe torkollik. Ez pedig már a mi területünk” – közölte a szintén gyémánt fokozatú támogató Fundamenta-Lakáskassza stratégiai és fejlesztési igazgatója. Nagy Ernõ hozzátette: „Stratégiánknak megfelelõen kiemelten szeretnénk nyitni a fiatalok irányába, ehhez pedig kiváló lehetõség a PénzSztár.”

„Társaságunk és személyesen én magam is örömmel állunk egy olyan hiánypótló kezdeményezés mögé, mint a PénzSztár, mivel ez a verseny ötvözi a tradicionális és a modern pénzügyi szemlélet elemeit. Fontos számunkra a „biztosítás = öngondoskodás” elvének széles körû megismertetése, mindezt játékos formában átadva a tudásra vágyó fiataloknak” – jelentette ki az arany fokozatú támogató SIGNAL Biztosító elnök-vezérigazgatója, Kálózdi Tamás.

A verseny médiatámogatója a HVG és az eduline.hu, ahol a verseny honlapja mellett folyamatosan jelennek meg információk az egyes fordulók eredményeirõl.