2019-ben jöhetnek az új globális biztosítói tõkeszabályok
2013.10.10
Jövõ év végén léphetnek életbe a Biztosítási Felügyeletek Nemzetközi Szövetsége (IAIS) által létrehozott új tõkeszabályok, amely a rendszerszinten fontos biztosítókra – jelen felsorolás szerint többek között a MetLifera, az Axa-ra, az AIG-ra és az Allianzra vonatkozna.

A globális biztosítóknak 2019-tõl kell teljes körûen megfelelniük az új szabályoknak – közölte a felügyelei szövetség.

Az IAIS 2016-ban tervezi nyilvánosságra hozni a globális biztosítókra vonatkozó új tõkeszabályokat, amelyet a biztosítótársaságok és felügyeletek két évig tesztelhetnek és finomíthatnak – közölte a bázeli székehelyû szervezet.

A Financial Stability Board (FSB) – az IAIS segítségével - idén júliusban közölt egy listát a teljes pénzügyi rendszer szempontjából kritikus fontosságú biztosítókról. Ezek közé tartozik a német Allianz, az amerikai AIG, Prudential Financial és a MetLife, a francia AXA, a kínai Ping An Insurance, a brit Aviva és a Prudential, és az olasz Generali.

“Vitathatatlan, hogy a biztosítási üzlet globalizálódott, a globális problémák pedig globális válaszokat igényelnek” – állítja az IAIS elnöke, Peter Braumüller. Ezért dolgozza ki most a szervezet az elsõ, kockázati alapú globális biztosítási tõkeszabályokat.

Jövõ év végére kerülnek kidolgozásra ezek a szabályok, amely a rendszerszinten fontos biztosítókat ellenállóbbá teheti a nagyobb veszteségekkel szemben.

A Geneva Association biztosítási lobbicsoport fõtitkára szerint igen nagy kihívásokkal kell majd szembenézni a szabályok megalkotása során, tekintve a viszonylag rövid idõkeretet. Más pénzügyi szektorokban egy ilyen globális tõkeszabály-rendszer kidolgozása és bevezetése több évet vesz igénybe – tette hozzá John Fitzpatrick.