S&P: az új tõkeszabályok elriasztják a biztosítókat az értékpapírosítástól
2012.12.12
A Szolvencia II európai biztosítókra vonatkozó új tõkeszabályai viszonylag magas tõkekövetelményt írnak elõ az értékpapírosításra, amely jelentõsen mérsékelheti az európai biztosítók eszközosztály iránti érdeklõdését, és inkább a fedezett kötvények felé tereli õket – derül ki a Standard&Poor’s tegnap közzétett jelentésébõl.

A jelentés kiemeli, hogy a Szolvencia II tervezete szerint az értékpapírosítások tõkekövetelménye a standard formula szerint számítva mintegy 10-szer nagyobb, mint a hasonló minõsítésû fedezett kötvényeké, ami azt jelenti, hogy az értékpapírosítás tõkemegtérülése alacsonyabb.

A biztosítótársaságokon kívül ez a nyugdíjalapokat is arra ösztönözheti, hogy távol tartsák magukat az értékpapírosítási szektortól, miután hamarosan õk is tárgyát képezhetik a Szolvencia II szabályainak.

Tekintettel arra, hogy a biztosítási ágazat a befektetõi bázis több mint 10%-át teszi ki, a S&P azt várja, hogy a rendelet hatására jelentõsen lecsökkenhet az értékpapírosítás volumene, míg a fedezett kötvényekbe történõ befektetéseké növekedhet.

A Szolvencia II szabályai azonban még nem véglegesek, továbbra is változhatnak, és az átmeneti idõszakok is tompíthatják a biztosítási ágazatra nehezedõ csapást. A jogszabály életbelépésének idõpontja akár további egy-két évvel is csúszhat, és a biztosítók még akkor is akár 10 év haladékot kaphatnak az új tõke-megfelelési szabályok végrehajtására. Ennek ellenére egyes biztosítók már kezdenek eltávolodni az értékpapírosítási piactól, és ez a tendencia a S&P’s szerint akkor fog igazán kidomborodni, ha a végsõ szabályok nem térnek majd el lényegesen a jelenlegi tervezettõl.